1515

Nordea: Ökad risk för ny grekisk kris och grexit

Sannolikheten för en ny Greklandskris ökar sedan det långvariga dödläget mellan IMF, Tyskland och Grekland har hettat till, och det finns inga lätta lösningar på lager.

"Den nuvarande ansatsen kommer oundvikligen att leda till ytterligare en eskalering, kanske också grexit", skriver Jan von Gerich, global räntestrateg på Nordea, i en analys.

Bild:TT

Han noterar att grekiska räntor har stigit igen den senaste tiden och att inverteringen av räntekurvan har intensifierats, vilket signalerar ökad oro för en annalkande kris. Även om nivåerna är långt ifrån dem som sågs i början av 2016 eller 2015, så har oron tydligt stigit.

Jan von Gerich tror inte att Grekland ensamt kommer att räcka för att sätta i gång ytterligare en bred skuldkris i euroområdet. Men om den kommer samtidigt som politiska risker i speciellt Frankrike skapar skälvningar då kommer oro över Grekland att ha mer potential att intensifiera marknadspåverkan.

"Som ett resultat så rättfärdigar utvecklingen i Grekland tydligt en försiktig hållning på marknaderna för eurostatsobligationer nu", skriver analytikern.

Han konstaterar att Grekland återigen spjärnar emot när det gäller att möta villkoren i räddningsprogrammet och att den andra översynen av det tredje programmet har trampat vatten i månader.

"Men den mycket större frågan är det eskalerande dödläget mellan IMF, de europeiska långivarna och Grekland", skriver han.

I korthet vill de europeiska långivarna att Grekland ska åta sig att uppnå ett primärt överskott på 3,5 procent på medellång sikt, vilket beslutades i det tredje programmet. IMF anser att ett sådant överskott var sig är hållbart eller trovärdigt. Ett lägre överskott skulle, i sin tur, få Greklands skuldbörda att se ännu mer ohållbar ut, och kräva en större skuldlättnad från de europeiska långivarna - något som de inte är villiga att överväga.

Dessutom anser IMF att inte heller de kortsiktiga målen är trovärdiga, och säger att mer åtstramningsåtgärder skulle behövas för att nå dessa mål. De vill att Grekland redan nu ska lagstifta om åtgärder som aktiveras automatiskt och vill också ha mer förändringar i pensionssystemet samt liberalisera arbetsmarknaden.

Den grekiska regeringen motsätter sig kraftigt alla dessa punkter.

I realiteten går dispyten djupare än bara åtstramning och Grekland. Speciellt IMF och Tyskland är fundamentalt oeniga om hur skuldkrisen ska hanteras. IMF har medgett att de gjorde misstag i det första grekiska programmet och vill nu se mindre av åtstramning och mer strukturreformer och tillväxtfrämjande politik. Tyskland, å sin sida, fortsätter att pressa på för hårda åtstramningar som den enda livskraftiga lösningen.

Enligt Jan von Gerich spelar IMF roll, inte bara för dess expertis, utan också för att både Tyskland och den Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) har sagt att programmet bara kan fortsätta med fullt deltagande av IMF. Samtidigt har IMF blivit mindre villigt efter att dess skulduthållighetsanalys visat att Greklands skuld sväller till 275 procent av BNP till 2060.

"Att köpa tid med tillfälliga kompromisser kommer inte att fungera mer. IMF måste fatta ett beslut om sitt deltagande, och de europeiska långivarna måste leva med konsekvenserna", skriver han.

Han tillägger att på pappret ser det inte ut att vara bråttom att lösa dödläget, men på grund av den tunga europeiska politiska kalendern så håller fönstret för en uppgörelse på att stängas.

"Att erbjuda mer eftergifter för Grekland är inte populärt för någon av de regeringar som ska möta sina väljare, men det är inte heller en ny skuldkris. Trycket har speciellt ökat i Tyskland, där regeringen har sett stödet sjunka i opinionsmätningar och står nu inför en riktig strid för att behålla regeringsmakten i september", skriver han.

Därför rinner tiden ut igen om eurogruppen vid sitt möte den 20 februari misslyckas med att nå märkbara framsteg.

"Även om de flesta antagligen skulle älska att skjuta upp nästa beslut om Grekland till efter det tyska valet så är det inte möjligt", enligt Jan von Gerich.


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?