1515
Annons

Nordea: Nu får ni betala för att ha pengar på banken

Samtliga danska företagskunder till Nordea ska från och med mitten av januari betala för att ha pengar innestående på sina konton.

Bild:Jonas Ekströmer/TT

Det rapporterar Børsen på tisdagen, efter att Nordea redan sedan tidigare har debiterat sina större företagskunder (de med mer än en miljon danska kronor på kontot), och nu alltså utvidgar det till samtliga företagskunder.

"Vi har sedan en tid haft negativa [inlånings-]räntor för primärt större företagskunder, och nu ändrar vi det så att vi har det för alla företagskunder i Nordea för att ta hänsyn till att räntan är negativ, och till att den även ser ut att förbli negativ under en tid framöver", säger Michael Frisch, chef för "Business Banking" i Nordea Danmark till Børsen.

Räntesatsen blir 0,5 procent, och Nordea har cirka 25 procent av den danska företagsinlåningsstocken.

För halvannan månad sedan avvisade Nordeas Danmarkschef Peter Lybecker att Nordea skulle följa konkurrenten Jyske Banks exempel och införa minusräntor för samtliga sina företagskunder; det som nu alltså blir verklighet.

Den danska centralbanken Danmarks Nationalbanks inlåningsränta (depositräntan) är minus 0,65 procent, 0,15 procentenheter lägre än den svenska reporäntan som sedan februari i år ligger på minus 0,5 procent.

Svenska Nordea tar inte betalt av sina företagskunder för att ha pengar på banken, men det diskuteras:

"Vi har en dialog med större kunder kring just de frågorna för att hitta olika typer av lösningar", säger presschefen Magnus Nelin till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?