Nordea misslyckas ta sig in i prestigeindex

Nordens största bank börjar kännas betydligt mindre, skriver Bloomberg. Detta efter att Nordea inte lyckats kvala in i prestigeindexet Euro Stoxx 50. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Genom flytten från Stockholm till Helsingfors blev Nordea i oktober en del i eurozonen. Men de första månaderna har kantats av motgångar för storbanken. 

I november kom ett första dråpslag, då Financial Stability Board (FSB) slog fast att Nordea inte längre platsar på listan över globalt systemviktiga banker. 

Nu framkommer också, skriver Bloomberg, att Nordea inte lyckats ta plats i på Euro Stoxx 50. Indexet är ledande i eurozonen, med de 50 största aktierna från totalt 11 länder. 

Ett medlemskap har av analytiker pekats ut som viktigt för Nordeas kursutveckling,  även om banken själv inte uttalat något mål om att ta plats i indexet. 

Ett skäl till att man inte lyckats ta sig in i Euro Stoxx 50 är att ledningen för nämnda index fortfarande ser Nordea som en i huvudsak svensk bank, med merparten av sin handel i Stockholm. 

Även om detta skulle förändras menar Bloomberg att Nordea skulle hållas tillbaka av en fallande aktiekurs. 

Nordea värderas i dag visserligen högre än några av de bolag som nu ingår i indexet. Dock skulle reglerna för hur stor andel av aktierna som är tillgängliga för handel och hur stor andel som hålls av långsiktiga investerare ändå kunna sätta stopp för banken. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?