Nordea: Ingen räntehöjning i år

Om inte Riksbanken byter reaktionsfunktion blir det ingen räntehöjning i år. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

Bild:TT/Hampus Andersson

På onsdag nästa vecka kommer årets första räntebesked. Räntebanan har länge indikerat en första höjning under det tredje kvartalet. I så fall börjar det bli dags att slipa på formuleringarna. Det säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea i Di-podden Makrorådet.

"Tidigare har Riksbanken kunnat säga att räntan ska höjas 'långt där borta'. Men nu är sommaren inte särskilt långt bort. Ska man flagga för en räntehöjning bör det ske senast i april, men kanske redan nu i februari."

Ett bekymmer för Riksbanken är att lönerna inte ökade med mer än 2,5 procent förra året. Ska inflationen uthålligt ligga på målet 2,0 procent krävs sannolikt ett högre lönetryck än så.

"Om Riksbanken vill stå fast vid att räntan ska höjas till sommaren, vilket är beskedet hittills, då kommer ledamöterna att behöva fundera lite mer noggrant på hur de ställer sig till det här. De kanske inte blottar sig redan nu i februari men det kommer att bli viktigt att studera hur de uttrycker sig."

SEB:s analyschef Johan Javeus räknar inte med några nyheter.

"Vi tror på ett odramatiskt möte. Det har inte kommit så mycket viktig statistik sedan det förra mötet och finns därför inte så mycket att hänga upp några prognosförändringar på. Vi tror därför att Riksbanken ligger kvar med samma budskap som tidigare."

Det blir i så fall det femte mötet på raken med samma räntebana. Vore inte det en väldigt tydlig signal om att de verkligen vill höja efter halvårsskiftet?

"Det vore snyggt om Riksbanken för en gångs skull kunde leverera på en långsiktsprognos."

Nordea tror dock att Riksbanken ännu en gång skjuter på den första räntehöjningen.

"Vår prognos är att det inte blir någon höjning i år. Den bygger på att man inte kommer att få upp inflationen. Om Riksbanken ska höja behöver den ändra sin reaktionsfunktion. Någon signal om det har inte kommit hittills och Stefan Ingves sitter kvar som riksbankschef. Det talar för att Riksbanken avvaktar."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?