1515
Annons

Nordea höjer rörliga boräntan

Nordea höjer den rörliga boräntan. Ett trendbrott för Nordea sett över flera år, men andra storbanker har höjt lite sedan länge.

Nordeas så kallade rörliga listränta med tre månaders löptid blir 2,02 procent - högre än treårsräntan på 1,99 procent. Höjningen är 0,05 procentenheter.

Nordea aviserade höjningen i ett pressmeddelande på fredagens eftermiddag. Den nya räntan gäller från och med måndag. Övriga boräntor ändras inte.

Nordea är inte först med att höja den populära rörliga boräntan. Handelsbanken vände upp för drygt ett år sedan och sedan dess har även SEB:s annonserade ränta bottnat. SBAB höjde i november och sänkte sedan tvååringen till under den rörliga listräntan.

Vad låntagarna sedan verkligen betalar är en annan sak. Efter förhandlingar med kunden gav Nordea i praktiken i genomsnitt 1,6 procent i rörlig boränta under november för nya, omförhandlade och förlängda lån. Ålandsbanken, Danske Bolån, SEB, Skandiabanken, Swebank, Ica och SBAB var billigare.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth kom i en boränteprognos den 25 november fram till att mycket talar för att korta bolåneräntor inte faller mer.

"Bolåneräntorna lär ha bottnat, å andra sidan är det lite som talar för en snabb uppgång. För hushåll som har tänkt binda sina lån är nivåerna attraktiva i dag", skrev hon då.

Nordea hörde inte heller på fasta räntor till de bättre i november, men låg bra till just på treårsräntan.

"Vi tycker att tre år är en lämplig tid att binda på", säger bolånechefen Michael Skytt.

Tre år är följaktligen den vanligaste bindningstiden hos de Nordeakunder som valt att binda. Bland de som väljer rörligt betalar var tionde i stället extra för ett räntetak. Före höjningen innebar ett tak på 2,18 procent i två år en boränta på 2,13 procent, för fem år 2,46 procent.


BILD: Bolånehistorik för Nordea sedan 2003. Källa: Nordea.

image


BILD: Bolånehistorik för Handelsbanken sedan 2007. Källa: Handelsbanken.

image


BILD: Boräntehistorik för SEB sedan 2009. Källa: SEB.

image

 

BILD: Boräntehistorik för SBAB sedan 2010. Källa: SBAB.

image

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?