Nordea fortsatt positiva till aktier

Nordea ställer sig fortsatt positiva till aktier inför 2017 och behåller en övervikt för aktier och en undervikt för långa räntor, men poängterar att den politiska osäkerheten kvarstår. Det framgår av Nordeas senaste strategirapport.

Bild:TT

2016 går mot sitt slut och det börjar bli dags att blicka mot 2017 som närmar sig med stormsteg. I sin strategirapport för december ställer sig Nordea fortsatt positiva till aktier som de menar har överhanden i dagsläget.

”Det globala tillväxten blir fastare och vinsterna vänder upp in i tillväxtläge. Risker efter ett långt tillväxtrally finns där, kanske särskilt politiskt, men till och med Trump som president har mottagits positivt av marknaden”, skriver Nordeas chefsstrateg Michael Livijn i rapporten.

Nordeas huvudrekommendationer är en övervikt för aktier, neutral för korta räntor och undervikt för långa räntor. Inom långa räntor har man dock övervikt för tillväxtmarknadsobligationer medan samtliga aktieregioner får rekommendationen neutral.

Under hösten har det varit stort fokus på det amerikanska presidentvalet och även framöver lär politiken ha en dominerande plats i strålkastarljuset. På söndag är det dags för det italienska folket att rösta om grundlagsändringar och under 2017 är det val i både Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

”Flera val ska hållas med populister långt fram. Både EU och euron kommer under press om de är framgångsrika. På detta ska brexitförhandlingarna starta. Tillsammans riskerar de att kullkasta de ganska hyggliga utsikterna Europa har efter flera år med besvikelser”, skriver Michael Livijn.

”Sentimentet mot Europa har därför en slagsida mot det negativa in i 2017. Det finns ändå en uppsida om populisterna misslyckas och etablissemanget tar krafterna bakom på allvar och börjar reformera”, fortsätter han.

När det kommer till företagens vinster tror Nordea att vi kommer få se en tillväxt under 2017, men att analytikerna är lite väl optimistiska.

”Aggregerat förväntar analytikerna att de globala vinsterna ska växa med 12 procent under 2017. Det är för optimistiskt enligt oss, men 5-7 procents vinsttillväxt är möjligt, vilket ger ett stabilt stöd åt aktier”, skriver Michael Livijn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?