ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordea fortsatt positiva till aktier

  • Foto: TT

Nordea ställer sig fortsatt positiva till aktier inför 2017 och behåller en övervikt för aktier och en undervikt för långa räntor, men poängterar att den politiska osäkerheten kvarstår. Det framgår av Nordeas senaste strategirapport.

2016 går mot sitt slut och det börjar bli dags att blicka mot 2017 som närmar sig med stormsteg. I sin strategirapport för december ställer sig Nordea fortsatt positiva till aktier som de menar har överhanden i dagsläget.

”Det globala tillväxten blir fastare och vinsterna vänder upp in i tillväxtläge. Risker efter ett långt tillväxtrally finns där, kanske särskilt politiskt, men till och med Trump som president har mottagits positivt av marknaden”, skriver Nordeas chefsstrateg Michael Livijn i rapporten.

Nordeas huvudrekommendationer är en övervikt för aktier, neutral för korta räntor och undervikt för långa räntor. Inom långa räntor har man dock övervikt för tillväxtmarknadsobligationer medan samtliga aktieregioner får rekommendationen neutral.

Under hösten har det varit stort fokus på det amerikanska presidentvalet och även framöver lär politiken ha en dominerande plats i strålkastarljuset. På söndag är det dags för det italienska folket att rösta om grundlagsändringar och under 2017 är det val i både Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

”Flera val ska hållas med populister långt fram. Både EU och euron kommer under press om de är framgångsrika. På detta ska brexitförhandlingarna starta. Tillsammans riskerar de att kullkasta de ganska hyggliga utsikterna Europa har efter flera år med besvikelser”, skriver Michael Livijn.

”Sentimentet mot Europa har därför en slagsida mot det negativa in i 2017. Det finns ändå en uppsida om populisterna misslyckas och etablissemanget tar krafterna bakom på allvar och börjar reformera”, fortsätter han.

När det kommer till företagens vinster tror Nordea att vi kommer få se en tillväxt under 2017, men att analytikerna är lite väl optimistiska.

”Aggregerat förväntar analytikerna att de globala vinsterna ska växa med 12 procent under 2017. Det är för optimistiskt enligt oss, men 5-7 procents vinsttillväxt är möjligt, vilket ger ett stabilt stöd åt aktier”, skriver Michael Livijn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies