Nordea för samtal om flytt till Danmark

Nordea har kontaktat Danmark och för direkta samtal rörande en potentiell flytt av huvudkontoret till landet från Sverige. Det säger landets näringsminister Brian Mikkelsen till Bloomberg i en intervju på onsdagen.

Bild:Claudio Bresciani/TT

Det var i mitten av mars som Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med Di meddelade att sannolikheten för att banken flyttar sitt huvudkontor från Sverige är mycket stor om regeringens förslag om höjda bankavgifter till resolutionsreserven blir verklighet.

Brian Mikkelsen var snabbt ute och flörtade med banken efter beskedet och på onsdagen meddelade han att det förs samtal mellan parterna.

"Vi för en dialog med Nordea efter att Nordea tagit kontakt med mig", säger Brian Mikkelsen till Bloomberg och lägger till att Danmark kan försäkra banken om att "det inte kommer att komma några nya regleringskrav" i landet.

"Vi vill minska avgifter och skatter och kommer inte att introducera fler regler. Vårt svar kommer alltid att vara mindre regler", säger Brian Mikkelsen till Bloomberg.

Danmark är dock inte ensamma om att försöka locka till sig Nordeas huvudkontor. I slutet av april sa Finlands finansminister Petteri Orpo att banken är varmt välkomna till Finland och meddelade att det finns en arbetsgrupp som arbetar med att få banken att placera sitt huvudkontor i landet.

Nordea siktar på att ha fattat ett flyttbeslut innan sommaren.

"Sedan får vi se hur vi definierar sommar", sade Nordeas vd Casper von Koskull vid seminariet DI bank och tillade att den europeiska sommaren inte börjar förrän i augusti.

Är Nordea beredda att ta beslut om var huvudkontoret ska ligga och att kommunicera det innan Sveriges regering har satt ned foten i resolutionsavgiftsfrågan?
"Jag måste göra övervägningen och resolutionsavgiftsfrågan är inte den enda frågan. Den är inte det enda som driver det här. Huruvida det spelar in, och hur mycket, kan jag inte säga därför att det blir ju en osäkerhet i tajmingen", sade Casper von Koskull till reportrar.

Det skulle kunna anses ostrategiskt att säga att man avser stanna i Sverige innan regeringen har satt ned foten kring resolutionsavgiften, eftersom man då skulle lämna fältet öppet för regeringen att höja avgiften?
"Så kan det vara, men jag ska inte spekulera. Jag ska göra en grundlig, icke-emotionell utredning och sedan naturligtvis fatta ett beslut och det är klart att ifall jag inte har alla de viktiga komponenterna för att ta beslutet kan jag inte göra det, men om jag tycker att jag har det - då gör jag det. Och det vet jag inte förrän ja har gjort jobbet", sade Nordea-chefen.

Kan en möjlig tolkning av er tidsplan vara att ni lutar åt att flytta från Sverige oavsett vad som händer i resolutionsavgiftsfrågan?
"Jag vill inte tolka", svarade Casper von Koskull.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?