1515
Annons

Nordea flyttar till Finland

Storbanken Nordea flyttar till Finland.

Storbanken Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige till Finland.

Det framgår av ett pressmeddelande från storbanken på onsdagseftermiddagen. Aktien handlades ner något precis innan beskedet men är nu upp knappt 0,4 procent efter pressmeddelandet.

"All verksamhet på hemmamarknaderna i Norden förblir oförändrad och ur ett kundperspektiv blir det inga förädnringar i vår dagliga verksamhet", skriver Nordea i pressmeddelandet.

Enligt storbanken kommer ett "litet antal" medarbetare påverkas av flytten.

Finland har pekats ut som en favorit i förhandsspekulationerna eftersom landet är med i den europeiska bankunionen. Vd Casper von Koskull har upprepade gånger sagt att det är viktigt för Nordea att få samma regelverk som resten av Europa.

"Vi ser flytten som ett viktigt strategiskt steg när det gäller att placera Nordea på jämbördig fot med jämförbara europeiska banker", säger styrelseordföranden Björn Wahlroos i pressmeddelandet.

Enligt Nordea ska resolutionsavgifterna och avgifterna till insättningsgarantin öka med mellan 60 och 200 miljoner euro nästa år jämfört med 2017. Till 2019 beräknas de bli mellan 60 och 150 miljoner euro högre än 2017, beroende på när flytten sker.

Totalt räknar Nordea med att tjäna mellan 1 och 1,1 miljarder euro på flytten som är planerad till det andra halvåret 2018.

"Det kommer att innebära något lägre resolutionsavgifter", säger Casper von Koskull till nyhetsbyrån TT.

Han säger att det inte kommer bli någon förändring av kapitalkvoter eller aktieutdelning på kort sikt.

Storbanken skriver att det är för tidigt att uttala sig om hur de samlade kapitalkraven på koncernen kommer att påverkas av flytten av huvudkontoret.

https://infogram.com/nordea-1gqo2qvd6vxkp78


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?