Annons

Nordea: Fara för handelskrig vid Trumpseger

Donald Trump kan inte räknas bort förrän rösterna är räknade. Storbanken Nordea ser en befogad osäkerhet på marknaden inför det amerikanska presidentvalet och varnar för allvarliga konsekvenser om den republikanske kandidaten kammar hem segern.

Donald Trump
Donald TrumpBild:TT

Efter att Donald Trump stigit i opinionsundersökningarna har världens börser gått i moll, trots att Hillary Clinton fortsatt att behålla ledningen. Enligt Nordea är börsfallen ingen överreaktion, utan en korrekt värdering av risken för att Trump faktiskt segrar.
 
”Det finns många exempel på hur kontroversiella politiker och politiska partier undervärderas i opinionsundersökningar, oavsett om de är högerpopulister i Europa eller Donald Trump”, säger Martin Enlund, Nordeas chefsstrateg.
 
Johnny Bo Jakobsen, bankens chefsanalytiker för USA, betonar att det dessutom i ovanligt många delstater ännu är oklart vem som kommer att vinna. Det gör Clintons sammanlagda ledning än mer osäker.
 
I likhet med så gott som samtliga bedömare tror Nordea på fortsatt fallande börser om valet går Trumps väg. En räntehöjning från den amerikanska centralbanken i december blir också mindre trolig.
 
Men konsekvenserna är samtidigt svåra att sia om, eftersom osäkerheten kring hur Donald Trump skulle agera som president är stor.
 
”Vi har ingen aning om ifall han kommer att göra de saker som han sagt att han ska göra, eller om han blir mer affärsmannamässig och mindre ideologisk som president”, säger Johnny Bo Jakobsen.
 
Av de många hot Trump levererat under valrörelsen är hotet om handelstullar – särskilt mot Mexico och Kina – det som skulle få allvarligast konsekvenser för ekonomin, enligt Nordea.
 
”Det skulle riskera att leda till handelskrig”, säger Johnny Bo Jakobsen.
 
Trots den stora osäkerheten menar Nordea att mycket pekar på att Clinton ändå segrar, vilket skulle leda till en global börsrekyl. Banken tror också att handelsavtalet TTIP går i lås, om än i förändrad form, med Clinton vid rodret.
 
Den största risken med en seger för demokraternas kandidat är om en besviken Donald Trump ifrågasätter valresultatets giltighet och kräver omräkning av rösterna.
 
”Då kan osäkerheten på marknaden bestå i flera veckor”, säger Johnny Bo Jakobsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?