Nordea får böta för bristande rådgivning

Finansinspektionen har meddelat Nordea i Finland en offentlig varning och påfört en påföljdsavgift på 1 miljon euro, motsvarande drygt 9,5 miljoner kronor, för brister i den placeringsrådgivning som banken har gett.

Det framgår av ett pressmeddelande från Nordea på onsdagen.

I sin granskning upptäckte Finansinspektionen brister i exempelvis hur ärenden som hade avtalats på kundmöten och uppgifter om kunden hade registrerats i bankens system.

I granskningen upptäcktes det däremot inte fall där rådgivningen hade stridit mot kundens fördel eller orsakat kunden skada, framhåller banken.

"Nordea tar Finansinspektionens iakttagelser om bristerna i bankens rådgivning på stort allvar. Vi på Nordea är engagerade i att kundernas intresse alltid bevakas i placeringsrådgivningen", säger affärschef Riikka Laine-Tolonen.

Enligt Nordeas uppfattning har Finansinspektionen inte tillräckligt beaktat de förbättringar i rådgivningen som banken redan har gjort eller håller på att göra, samt att bristerna i rådgivningen har varit oavsiktliga.

Finansinspektionens iakttagelser handlade om privatkunder. Nordea uppger att banken tillämpar en annan verksamhetsmodell på rådgivning av företagskunder och Private Banking-kunder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?