ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nordea: Därför blir rapportsäsongen en succé

  • En mäklare på börsgolvet i Frankfurt. Foto: Hannelore Foerster/Bloomberg

Rapportsäsongen drar strax igång med full fart. Enligt Nordea talar mycket för att rapporterna ger bränsle till en fortsatt börsuppgång.

”Jag skulle bli extremt förvånad om man inte slår förväntningarna”, säger Michael Livijn, chefsstrateg på Nordea.

Rapportsäsongen har smygstartat i USA och nästa vecka drar det igång på allvar världen över. Det första kvartalets rapporter var starka medan andra kvartalets siffror fick ett mer ljummet mottagande.

När det nu drar ihop sig till det tredje kvartalets rapporter finns farhågor hos investerare att hårda data i rapporterna inte ska ge understöd till den senaste tidens börsuppgång. I USA stängde nämligen både S&P 500 och Nasdaq på rekordnivåer på onsdagskvällen.

Men enligt Michael Livijn, chefsstrateg på Nordea, finns goda möjligheter att de kommande rapporterna ger fortsatt stöd till en börsuppgång. Det fundamentala som driver på börserna är den globala tillväxten, och världsekonomin befinner sig just nu i en relativt synkroniserad tillväxt som är spridd över flera regioner. Det ger i sin tur stöd till växande företagsvinster.

”2017 har varit ett kanonår och enligt vår prognos kommer vinsttillväxten globalt för företag att landa på mellan 10 och 12 procent för helåret”, säger Michael Livijn.

Tidigare år har företagens vinster och marginaler drivits av kostnadsbesparingar men det positiva för bolagen nu är att försäljningen också ökar. Samtidigt pressas inte bolagens marginaler i någon vidare utsträckning då lönekostnaderna inte ökar medan räntorna förblivit låga, mycket tack vare centralbankernas expansiva penningpolitik.

”Mycket talar för att 2017, med bred marginal, blir det bästa året för vinsttillväxten sedan 2011”, säger Michael Livijn.

Ledande indikatorer som det amerikanska ISM-indexet, som mäter aktiviteten i industrin, uppgick i september till 60,8 – den högsta nivån på 13 år.

”Det brukar vara en av de mest pålitliga indikatorerna”, säger Michael Livijn.

I regel brukar analytikernas vinstestimat starta året på en hög nivå och sedan revideras ned i takt med att bolagen kommunicerar allt mer information. Men för närvarande är analytikernas vinstestimat på en högre nivå än för tre månader sedan.

”Det är extremt ovanligt”, konstaterar Michael Livijn.

Den enda regionen där analytikernas vinstestimat är lägre i dag än för tre månader sedan är USA.

”Amerikanska aktier är högt värderade och det krävs en vinsttillväxt för att de inte ska tryckas tillbaka. Men Europa och tillväxtmarknader har en fördel här då värderingarna på aktier är lägre där samtidigt som vinsttillväxten ser bra ut”, säger Michael Livijn.

Tyck till