Nordea: Dags att köpa Volvo

Fortsatt förbättrade marknadsutsikter bidrar till att Nordea anser att det är ett bra läge att köpa Volvoaktien.

Bild:Björn Larsson Rosvall/TT

Det framgår av en analys daterad på torsdagen, där banken också lyfter fram att det finns utrymme för höjda konsensusestimat för Volvo samt att aktien handlas till en stor rabatt jämfört med sektorkollegorna.

Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på torsdagen uppgraderar Nordea rekommendationen för Volvo till köp (behåll) och höjer riktkursen till 145 kronor (125).

Nordea antar ett mer positivt marknadsscenario för 2017 för Lastbilar i Europa/Nordamerika och Anläggningsmaskiner i Europa/Kina.

"Efter fem år i följd av volymnedgångar, räknar vi nu med en återgång till tillväxt, vilket borde stödja en fortsatt marginalförbättring", skriver Nordea i analysen.

Efter att volymerna inom Volvokoncernen totalt sjunkit med 25 procent under 2011-2016 (minus 18 procent för Lastbilar och minus 45 procent för CE) tror nu Nordea på att Volvos totala volymer ökar med 3 procent 2017 och med 5 procent 2018.

Nordea räknar nu med att Lastbilar i Nordamerika sjunker med 2 procent (tidigare prognos var minus 9 procent). I Europa väntas Lastbilar vara oförändrat (tidigare: minus 5 procent) och inom Anläggningsmaskiner väntas en tillväxt på 10 procent i Europa (tidigare: 5 procent) och i Kina spås en tillväxt på 20 procent (10).

Banken påpekar att tillväxtprognos för Volvo är baktung över 2017, främst som en följd av att Lastbilar i Nordamerika väntas återgå till tillväxt andra halvåret, enligt analysen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?