ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Turbulensen i Nordea

Efter Di:s frågor: Nordea bekräftar – von Koskull lämnar 2020

  • Foto: Joey Abrait

Nordeas vd Casper von Koskull kommer att gå i pension i slutet av 2020. Beskedet kom efter att Di hade uppgifter om avgången och i fredags ställde frågor till Nordea om det stundande vd-bytet.

Bankens styrelse har påbörjat processen med att rekrytera en efterträdare. Exakt tidplan för överlämningen kommer att meddelas när rekryteringsprocessen är klar, heter det i ett pressmeddelande som skickades ut av Nordea på söndagseftermiddagen. 

Enligt banken gick man ut med bekräftelsen om vd:ns stundande sorti efter ”spekulation i marknaden”. Nordea nämner dock inte att Dagens industri under fredagen ställt frågor till banken med anledning av uppgifter om ett nära förestående vd-byte i storbanken.

Di hade tidigt uppgifter om att Casper von Koskull var på väg bort från vd-posten och valde att kontrollera dem mot Nordea.

”Utnämningen av vd är en fråga för styrelsen. Vi vill inte kommentera anonyma källor och kommenterar aldrig rykten”, svarade presschefen Afroditi Kellberg när Di ställde frågan i fredags.

På söndagen valde Nordea alltså själva att gå ut med beskedet att Casper von Koskull lämnar posten som koncernchef för Nordea senast i samband med han fyller 60 år hösten 2020. 

Avhoppet är inte oväntat. Nordeas resultat har utvecklats svagt de senaste åren och det finns en tydlig nervositet på aktiemarknaden för att även halvårsrapporten i slutet på juli blir dålig. Storbankens aktie har tappat 13 procent de senaste två månaderna och noterat den lägsta nivån på över fem år. Den senaste veckan har Nordea dessutom förlorat positionen som Nordens största bank, mätt i börsvärde, till norska DNB.

Koncernledningens arbete har också synats extra hårt av bankens nye styrelseordförande Torbjörn Magnusson och av den nye storägaren, Christer Gardells aktivistfond Cevian.

Sedan Casper von Koskull utsågs till vd för Nordea i augusti 2015 har bankens aktie gett en negativ totalavkastning på cirka 16 procent. Det kan jämföras med att Stockholmsbörsen totalavkastningsindex, SIXRX, har stigit med 30 procent. Av de fyra storbankerna på Stockholmsbörsen har Nordea gett klart lägst totalavkastning under perioden, detta trots att flera konkurrenter har stora problem.

”Casper von Koskull har inte lyckats som vd för Nordea men det kommer knappast att framställas som att han får sparken. Han får troligen lämna på ett snyggt sätt. Precis som när Anders Bouvin lämnade Handelsbanken kommer det nog att framställas som att han går i pension”, sa en av Di:s källor innan beskedet om vd:ns avgång kom.

Casper von Koskulls företrädare, Christian Clausen fick göra en snygg reträtt från banken samma år som han fyllde 60, trots att det i finanskretsar i det närmaste var allmänt känt att dansken tvingades lämna vd-posten i Nordea. Bankens dåvarande styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos ordnade en styrelseplats för Christian Clausen i styrelsen för finländska försäkringsjätten Sampo som är största ägare i Nordea.

När Christian Clausen slutade gjorde styrelsen en internrekrytering genom att anställa Casper von Koskull som redan ingick i bankens koncernledning. Enligt Di:s uppgifter har starka krafter i Nordeas ägarled nu frågat bankens nye styrelseordförande Torbjörn Magnusson om han vill ta över som vd, han ska dock hittills ha avböjt.

Enligt uppgifter ska Torbjörn Magnusson insatser som ordförande för storbanken så här långt vara mycket uppskattade bland ägare. Torbjörn Magnusson var tidigare vd för If som är helägt av Sampo.

Chansen för att Nordeas styrelse rekryterar nästa vd från den nuvarande koncernledningen är begränsad men det ska inte uteslutas. Di rapporterade i mitten av maj att både finansdirektören Christopher Rees samt ställföreträdande koncernchefen och operative chefen Torsten Hagen Jörgensen är ifrågasatta – att någon av dem blir bankens nästa koncernchef framstår som uteslutet enligt bedömare.

Det förestående vd-bytet i Nordea sker ungefär samtidigt som även Swedbank rekryterar vd. Dessutom bytte DNB nyligen vd och tidigare i år hade Danske Bank stora problem att hitta en vd som den danska finansinspektionen godkände. Till slut utsåg banken en ny vd från Nederländerna – Chris Vogelzang.

Personer med god insyn i bankindustrin varnar för att det blir en stor utmaning att rekrytera personer till toppjobben på de nordiska bankerna framöver.

”Problematiken med penningtvätt gör att många i storbankernas koncernledningar redan har tvingats lämna och många fler kommer att tvingas bort framöver. Bankstyrelser vågar inte ta risken att låta personer som kan bära ansvar för penningtvätt behålla sina jobb. Detta leder till brist på erfarenhet och kompetens i branschen”, säger en välplacerad uppgiftslämnare.

Danske Banks nye koncernchef har redan gjort stora förändringar i bankens ledning och det kommer troligen även nya vd:ar för Swedbank och Nordea att göra.

Som Di har skrivit tidigare är SAS vd Rickard Gustafson, som också har varit vd på Trygg Hansa, sannolikt en extern kandidat för att bli Nordeas nästa vd. Han var en av kandidaterna redan 2015 när Casper von Koskull fick jobbet, enligt uppgiftslämnare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer