Annons

Nordea: Bostadsnedgång tilltog i oktober

Efter nedgången i september spår Nordea att de svenska bostadspriserna sjönk än mer i oktober. Baserad på data från Booli bedöms priserna ha backat med 2,0 procent från september för riket som helhet.

Bild:TT

Det skulle motsvara en årstakt på 3,5 procent. I september var priserna ned med 1,1 procent på månadsbasis och upp med 6,7 procent från samma månad året innan.

Nedgången tros vara tydligast för bostadsrättspriserna i större städer. I Stockholm beräknas priserna ha sjunkit med 3 procent, vilket skulle innebära den största månatliga nedgången sedan oktober 2008.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

"Den nuvarande osäkerheten på marknaden kan mycket väl leda till ytterligare nedgångar i november, vilket i sin tur kan göra potentiella bostadsköpare mer tveksamma. Mer fundamentalt har uppgången i byggandet, som vi pekat på tidigare, bidragit till riskerna", skriver bankens chefsanalytiker Andreas Wallström.

Samtidigt tror inte Nordea NDA SE -0,04% Dagens utveckling på någon markant nedgång så länge boräntorna är låga och banken upprepar därför prognosen om relativt stabila bostadspriser längre fram.

Boprisstatistiken från Valueguard respektive Svensk Mäklarstatistik presenteras på tisdag.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?