1515

Nordea avfärdar kritik mot oljeledning

Nordea tillbakavisar kritik mot investeringar kopplade till den omstridda oljeledningen Dakota Access. Trots det reser bankens hållbarhetschef Sasja Beslik personligen till USA för att se ”hur det ser ut på marken”.

Bild:Di

Sioux-stammen Standing Rock kräver att Nordea klipper alla band till Dakota Access, i torsdagens debattartikel i Di riktad direkt till ordförande Björn Wahlroos.

Protestaktioner mot det jättelika byggprojektet har under hösten lett till uppmärksammade och bitvis dramatiska konfrontationer. Enligt stammen och miljöorganisationer som Greenpeace hotas dricksvattnet i deras reservat.

Nordeas fonder har investerat 360 miljoner kronor i bolag som deltar i projektet. Stammen hävdar att investeringen strider mot bankens egna löften om hållbarhet och respekt för ursprungsbefolkningars rättigheter.

Men Sasja Beslik underkänner kritiken.

”Jag är expert på miljö- och social konsekvensbeskrivningar kring oljebolag. Jag har läst 1.800 sidor dokumentation kring det här. Rapporteringen är gjord helt enligt den regelbok vi brukar använda.”

Av myndighets- och domstolsdokument från den fleråriga striden framgår enligt Sasja Beslik att den protesterande stammen vägrat föra en dialog med projektbolaget, till skillnad från fyra andra berörda stammar.

 ”Det verkar som att kommunikationen har skurit sig mellan stammen och bolaget, därför att stammen velat ha ekonomisk ersättning via jobb på bygget, som de inte har fått”, säger han.

Menar du att oljeledningen därför inte är kontroversiell?
”Alla oljeledningar är kontroversiella. Jag tycker inte att man ska bygga fler oljeledningar.”

Varför investerar då Nordea i oljeledningen?
”Vi har exponering via företagsobligationer i tre bolag som är inblandade i projektet. Vi gör varken projektfinansiering eller direktinvesterar i de här bolagens aktier. Trots det så tittar vi på det här och tar det på väldigt stort allvar.”

Vad innebär ett stort allvar?
”Vi har själva sökt kontakt med Standing Rock i tre veckor utan att få svar. Nu åker jag dit på måndag. Nästa fredag kommer jag kunna kommunicera hur det ser ut på marken.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?