"Vi har blivit uppvaktade genom åren, och nu är det dags att komma in i en större och starkare struktur. Vi har ett väldigt spritt ägande, med ett 40-tal aktieägare", säger Lennart Grabe, vd och grundare av SHP.
SHP har i nuläget 5.000 kunder och utlåningen uppgick i slutet av 2017 till 3,5 miljarder kronor. Utlåningen ökar enligt företaget med 15-20 procent per år. Styrelseordförande är förre finansministern Erik Åsbrink (S).
Den typiska kunden är en person mellan 70 och 80 år, ofta ensamstående, som bor i en i bostadsrätt eller ett hus i Stockholmsregionen eller någon annan tätort, och som inte har så hög pension.
"Nordax och SHP är båda utmanare på en bankmarknad där allt fler kreditvärdiga bolånekunder inte passar in i storbankernas alltmer standardiserade mallar och kreditbedömningar", skriver Jacob Lundblad, vd för Nordax, i ett pressmeddelande.
Förvärvssumman är inte officiell.
Enligt den senaste årsredovisningen från 2017 gjorde SHP ett resultat efter skatt på 21,8 miljoner kronor. Men Nordax ser god tillväxtpotential på sikt, givet den åldrande befolkningen och pensionärer som vill leva ett aktivt liv.
Produkten seniorlån har tidigare fått kritik från Pensionsmyndigheten för att vara dyr, och i vissa fall svår att förstå. Efter att andra aktörer slutat med seniorlån är SHP i dag ensamma på marknaden.
Modellen går ut på att låntagaren inte betalar något under lånetiden. Räntan läggs på lånebeloppet, och betalas när lånet löses. Lånet kan aldrig överstiga bostadens värde.
Räntan justeras var tredje månad och är för närvarande 4,5 procent. Lennart Grabe förklarar det med att SHP har högre finansieringskostnader än traditionella banker.
"En del har jämfört med bolån, men det är en helt annan produkt", säger han.