1515
Annons

Pensionärslån ny giv för nischbanken

Nordax Bank förvärvar Svensk Hypotekspension, SHP. SHP erbjuder lån till pensionärer som har lågt belånade bostäder, men som inte får lån hos vanliga bostadsinstitut.

Erik Åsbrink är styrelseordförande i Svensk Hypotekspension, som nu köps upp av Nordax.
Erik Åsbrink är styrelseordförande i Svensk Hypotekspension, som nu köps upp av Nordax.Foto:Janerik Henriksson/TT

"Vi har blivit uppvaktade genom åren, och nu är det dags att komma in i en större och starkare struktur. Vi har ett väldigt spritt ägande, med ett 40-tal aktieägare", säger Lennart Grabe, vd och grundare av SHP. 

SHP har i nuläget 5.000 kunder och utlåningen uppgick i slutet av 2017 till 3,5 miljarder kronor. Utlåningen ökar enligt företaget med 15-20 procent per år. Styrelseordförande är förre finansministern Erik Åsbrink (S).

Den typiska kunden är en person mellan 70 och 80 år, ofta ensamstående, som bor i en i bostadsrätt eller ett hus i Stockholmsregionen eller någon annan tätort, och som inte har så hög pension.

"Nordax och SHP är båda utmanare på en bankmarknad där allt fler kreditvärdiga bolånekunder inte passar in i storbankernas alltmer standardiserade mallar och kreditbedömningar", skriver Jacob Lundblad, vd för Nordax, i ett pressmeddelande.

Förvärvssumman är inte officiell.

Enligt den senaste årsredovisningen från 2017 gjorde SHP  ett resultat efter skatt på 21,8 miljoner kronor. Men Nordax ser god tillväxtpotential på sikt, givet den åldrande befolkningen och pensionärer som vill leva ett aktivt liv.

Produkten seniorlån har tidigare fått kritik från Pensionsmyndigheten för att vara dyr, och i vissa fall svår att förstå. Efter att andra aktörer slutat med seniorlån är SHP i dag ensamma på marknaden. 

Modellen går ut på att låntagaren inte betalar något under lånetiden. Räntan läggs på lånebeloppet, och betalas när lånet löses. Lånet kan aldrig överstiga bostadens värde. 

Räntan justeras var tredje månad och är för närvarande 4,5 procent. Lennart Grabe förklarar det med att SHP har högre finansieringskostnader än traditionella banker.

"En del har jämfört med bolån, men det är en helt annan produkt", säger han.


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?