1515

Noll kvinnor för sex år sedan – nu är konsulten börsens mest jämställda bolag

För sex år sedan saknade it-konsulten Knowit kvinnor i ledningen. Nu tilldelas bolaget priset som börsens mest jämställda bolag.

”Uppfriskande att ett teknikbolag vinner”, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Amanda Lundeteg, vd för Allbright, och Per Wallentin, vd för Knowit.
Amanda Lundeteg, vd för Allbright, och Per Wallentin, vd för Knowit.Foto:Jack Mikrut/Anna Ekelund.

Tydlig policy och riktlinjer, visselblåsarfunktion och genusutbildning för personalen samt att samtliga chefer samlas en gång om året för att diskutera genusarbetet. 

Det är några av de insatser som gör att it-konsulten på tisdagen utnämns till börsens mest jämställda bolag av stiftelsen Allbright.

Knowit KNOW -0,86% Dagens utveckling är otroligt förankrat i vetenskap och till skillnad från många andra bolag gör de inte punktinsatser kring jämställdhet utan har tagit ett helhetsgrepp i frågan”, säger Amanda Lundeteg.

Juryn som delar ut Allbrightpriset lyfter också fram Knowits öppenhet med sina misstag på området. 

”Ett fel de själva är öppna med är att de började sitt jämställdhetsarbete i fel ände. De började rekrytera kvinnor utan att först säkerställa att bolaget hade en inkluderande kultur. Det gjorde att kvinnorna sa upp sig lika snabbt som de började”, säger Amanda Lundeteg.

Allbrightpriset delas ut under en lunch på museet Fotografiska på Södermalm i Stockholm. Med på lunchen är även de andra två finalisterna, läkemedelsbolaget Bioarctic och fastighetsbolaget Corem.

Konkurrensen om priset har varit hårdare än någonsin, enligt Amanda Lundeteg.

”Det har varit en rekordökning av bolag med jämställda ledningar vilket gjort att fler bolag är nominerade. Fler och fler bolag har fattat galoppen att det här är viktiga frågor för att behålla och locka nya anställda”, säger Amanda Lundeteg.

Extra glädjande är att ett bolag i it-sektorn vinner priset, enligt Allbright-vd:n.

”Det är inte en sektor som brukar utmärka sig i de här frågorna. Men bolag i alla sektorer inser att det här är kritiska frågor. Jag börjar faktiskt få upp hoppet att vi kan nå jämställdhet på ledande positioner under mitt yrkesliv”, säger hon.

Anmärkningsvärt med årets pristagare är hur snabbt bolaget avancerat. 2013 placerade Allbright Knowit på sin så kallade röda lista, vilken utgörs av bolag som saknar kvinnor i ledningsgruppen. Sex år senare tilldelas bolaget alltså Allbrightpriset som börsens mest jämställda bolag.

”Det här är ett skolboksexempel på vad som sker när ett bolag arbetar strategiskt med frågan. Resan visar att jämställdhet inte bara är snack, det är tydligt att Knowit strävat efter att bli mer jämställda”, säger Amanda Lundeteg.

Jurymedlemmar har bland andra varit finansmannen Sven Hagströmer, styrelseproffset Anna Ryott och entreprenören Barakat Ghebrehawariat.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?