ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nolato faller efter amerikanskt utspel

  • AP

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA hotar med att dra tillbaka smaksatta e-cigaretter från marknaden om inte tillverkarna får kontroll på vad myndigheten kallar en "epidemi" av rökning hos barn och unga. Svenska Nolato rasar drygt 6 procent på onsdagseftermiddagen. 

Det var vid halv fyra på onsdagseftermiddagen som FDA meddelade att myndigheten snart kommer presentera data som visar en rejäl ökning i antalet ungdomar som röker e-cigaretter jämfört med året före. 

FDA kommissionären Scott Gottlieb pekar särskilt ut smaksatta e-cigaretter som boven i dramat när det gäller användningen bland unga. 

"En faktor vi utvärderar noga är möjligheten att karakterisera smaker. Vi vet att smakerna spelar en viktig roll i att driva attraktionen bland unga. Och med tanke på den pågående trenden kan vi vidta åtgärder för att begränsa marknadsföringen och försäljningen av smaksatta produkter", säger han i ett uttalande. 

Myndigheten har nu begärt att de fem tillverkarna Juul, Vuse, Markten, blu e-cigs och Logic, som enligt FDA står för 97 procent av e-cigarettmarknaden, ska presentera en handlingsplan över hur de ska sätta stopp för det ökande användandet bland ungdomar. Bolagen har 60 dagar på sig annars kan FDA komma att sätta stop för försäljningen. 

"Låt mig vara tydlig. Detta kan innebära att dessa märken reviderar sina försäljnings- och marknadsföringsmetoder, inklusive e-handel, sluta leverera sina produkter till återförsäljare som säljer till barn och att ta bort några eller alla sina smaksatta e-cigaretteprodukter från marknaden tills de får ett försäljningstillstånd och uppfyller gällande krav", säger Scott Gottlieb.

"Jag har varnat e-cigarettbranschen i över ett år att de måste göra mycket mer för att hindra trenden bland unga. Som jag ser det har de hanterat dessa problem som en PR-utmaning snarare än att fundera på sina legala skyldigheter, folkhälsoproblemet, och det existentiella hotet mot dessa produkter", fortsätter han. 

Nolatos koncernchef Christer Wahlquist och finansdirektör Per-Ola Holmström befinner sig på onsdagen på resande fot i USA, men hade vare sig hört talas om FDA:s uttalande eller att Nolatoaktien reagerat negativt.

”Det har vi inte hört talas om. Vi får titta på om detta är något som har påverkan på oss”, säger Per-Ola Holmström till Dagens industri.

Han upplyser att de affärer som bolaget har i USA enbart ligger inom affärsområdet Medical Solutions. E-cigaretternas plasthöljen ingår i affärsområdet Integrated Solutions, där både tillverkning och försäljning i huvudsak sker i Asien.

Christer Wahlquist lägger till att han tycker att det i grund och botten är sunt att man ser över hur e-cigaretter marknadsförs och säljs.

”Jag tror att det är bra för marknaden”.

Angående reaktionen på Nolatoaktien säger han:

”Jag har svårt att bedöma om det är en rimlig kursreaktion, det får andra göra. Men vi levererar som sagt inte till USA.”

Nolato rasar med drygt 6 procent efter beskedet, men är fortfarande upp 60 procent under de senaste tolv månaderna. Aktien fick i mitten av augusti en säljrekommendation av Dagens industri.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies