ANNONS:
Till Di.se

Nokia försöker sälja ASN

Nokia för samtal med flera intressenter om en eventuell försäljning av den undervattenkabelsenhet (ASN) som kom med förvärvet av Alcatel-Lucent.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till uttalanden från Nokias Frankrikechef Thierry Boisnon.

"En del av vad ASN gör är mycket långt från vår kärnverksamhet, speciellt då telekom går mer och mer mot digitalt", sade han till reportrar på onsdagen.

Detta är inte första gången som ASN har varit till salu. Alcatel-Lucent lanserade en liknande försäljningsprocess för ASN innan koncernen blev uppköpt av Nokia. ASN:s historia inkluderar ett slopat börsnoteringserbjudande och strandade förhandlingar om att sälja enheten till private equity-bolag och industribolag under 2013. Analytiker värderade då ASN till cirka 800 miljoner euro.

Nokia har omstrukturerat ASN sedan förvärvet av Alcatel-Lucent, och verksamheten har påbörjat nya projekt och ompositionerat sina aktiviteter, sade Thierrry Boisnon men ville inte kommentera potentiella köpare.

ASN tillverkar kablar och äger en flotta med båtar. Bolaget hyr in besättning som installerar kablar både på havsbotten och på mark. ASN hyr ut kapaciteten till kunder som Google till teleoperatörer. Bolaget har cirka 900 anställda och offentliggör inte omsättning.

För drygt ett år sedan, i september 2016, aviserade ABB att man sålde sin globala högspänningskabelverksamhet till danska NKT Cables för 836 miljoner euro.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies