1515

Nöjesparkschefen efter nya smällen: Har redan tvingats säga upp personal

Regeringens besked var väntat på grund av höga smittotal och många larmrapporter från vården, men för näringsidkare är det ändå tufft. Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck efterlyser en längre planeringshorisont.  
”I måndags var vi tvungna att säga upp säsongspersonal”, säger han. 

Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.
Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.Foto:Jesper Frisk

Cirka 2.000 personer vårdas på sjukhus för covid-19 och 400 intensivvårdas. Larmen från sjukvården ljuder allt högre. Samtidigt kommer rapporter från Länsstyrelserna om att följsamheten gentemot restriktionerna har blivit sämre. 

”Nu vänta varmare väder. Det får inte bli överfulla uteserveringar”, säger socialminister Lena Hallengren (S). 

”Den fortsatta vågen av smittspridning kräver tyvärr fortsatta och förlängda restriktioner och det krävs dessutom att följsamheten till dessa restriktioner förbättras”, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

Regeringens besked är att man ännu en gång skjuter på lättnader i begränsningsförordningen som rör allmänna sammankomster till tidigast till den 17 maj. Också för butiker, gym och restauranger, där de senare kommer att fortsätta vara stängda efter klockan 20.30, ligger restriktionerna kvar. 

För nöjesparkerna är det ett tufft besked, enligt Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts. Företaget driver bland annat Gröna Lund och Skara Sommarland, anläggningar som varit stängda i mer än ett år. Nu tvingas de skjuta upp säsongsstarten. 

”Redan i måndags var vi tvungna att säga upp säsongspersonal, så att vi inte behöver stå med kostnader om vi inte kan öppna. Vi kan inte ta den typen av risker”, säger han och pekar på att det för Gröna Lunds del skulle handla om 500.000 kronor om dagen. 

Enligt pandemilagen kommer verksamheterna att få samma föreskrifter som övriga parker, men dessa har dröjt. 

”Vi behöver få en fast punkt att jobba emot”, säger han. 

Över 2 miljoner personer i Sverige har fått sin första dos och mer än 700.000 personer är fullt vaccinerade. Men det hjälper inte till att få ned smittspridningen - än.  Tvärtom är smittotalen i Sverige nu bland de högsta i Europa. 

”Effekten av vaccinationerna på smittspridningen ligger längre fram i tiden, då pratar vi sommaren”, säger Johan Carlson. 

På en fråga vad beskedet betyder för behoven av fortsatta stöd till näringslivet pekar Stefan Löfven på att regeringen i den senaste budgeten gav besked om förlängningar in i sommaren av bland annat permitteringar, omsättnings- och omställningsstöd, samt hyresstöd och lättnader på skattekontot. 

”Vi önskar alla ett datum då livet kan återgå till hur det var innan, men det här är helt beroende av verkligenheten, av hur belastningen på sjukvården ser ut och hur smittläget ser ut”, säger Stefan Löfven (S), statsminister som på eftermiddagen träffar övriga partiledare för ett samtal om coronaläget. 

 


Innehåll från dLaboratoryAnnons

Skalbar plattform som reducerar driftstörningar och avbrott i elnätet

Liksom många andra branscher genomgår energisektorn just nu en omfattande förändring, med drastiskt förändrade förutsättningar för bland annat elnätsföretagen.

– Detta är ett tungt och kapitalintensivt segment under stort förändringstryck. Därför erbjuder vi på dLab digitala lösningar för att säkra driften och öka effektiviteten hos elnätsbolag världen över, säger Erik Severin, vd för Dlaboratory Sweden AB (publ).

Läs mer om dLab här 

Elnätssektorn är en samhällskritisk bransch, med en samlad infrastruktur styrd av strikta regelverk. Detta ställer mycket höga krav på säkra, tillförlitliga lösningar, något som Erik Severin menar har lett till en unik kultur inom området. 

– Det sitter i vår ryggrad att vara eftertänksam och noggrann, men när det gäller den digitala utvecklingen behöver man fatta mod och våga prova nya lösningar. Detta innebär en pedagogisk utmaning, inte minst eftersom det kräver nya arbetssätt.

Omfattande konkurrensfördelar

Utmaningarna vägs dock med råge upp av fördelarna; förutom att branschen behöver modern, avancerad teknik för att locka ung, kvalificerad kompetens, är konkurrensfördelarna även i övrigt omfattande. 

– Ökad effektivitet och driftsäkerhet sänker kostnader, ger ökat förtroende och bidrar till att förbättra samhällets elförsörjning; detta är kritiskt för såväl industrierna som IT-branschen och inte minst för alla som nu jobbar hemifrån. Därför erbjuder vi en beprövad, enkelt skalbar analysplattform med tjänster som optimerar elnätets drift och skötsel.

Här läser du mer om dLabs plattform 

Stark global expansion

Behovet av denna typ av lösningar är stort världen över. Därför är dLab i full gång med att expandera sin marknad, i första hand till Nordamerika och Sydostasien. Erik betonar att utsikterna är mycket positiva – i synnerhet eftersom nästintill ingen annan aktör på marknaden erbjuder samma typ av lösning. 

– Skulle vi exempelvis implementera vår lösning i hela elnätet i staden Jakarta, skulle årsintäkterna ligga på 150 miljoner kronor bara där. Än viktigare är att en förbättrad elnätskvalitet på många håll också medför positiva klimateffekter; avbrott i elförsörjningen löses ofta med dieselgenerationer. Med ökad tillförlitlighet lär användning av fossilbaserade reservelverk minska betydligt. Strategin är därför att etablera dLabs anseende på flera olika marknader och synliggöra såväl oss själva som vårt erbjudande; på så vis blir vi en del av lösningen, säger Erik.

Samlar data i realtid

dLabs plattform samlar i realtid in data om elnätet och hur det ”mår”. Genom kvalificerad databearbetning varnar sedan plattformen för potentiella störningar och avbrott som kan uppstå – redan innan de händer. Detta innebär att elnätsaktörerna kan vidta åtgärder för att förebygga problemen och därmed spara stora samhällskostnader. 

– Vi har god standard på elförsörjningen i Sverige, men trots det drabbas svenska elkunder av i genomsnitt 1,5 timmars elavbrott per år. Med rätt digitala verktyg kan detta alltså förbättras ännu mer. Eftersom elnätstekniken fungerar likadant över hela världen passar våra lösningar var man än befinner sig; därför ser vi oerhört positivt på vår exportpotential i nuläget, avslutar Erik. 

Kontakta dLaboratory Sweden AB 

Mer från dLaboratory

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med dLaboratory och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?