1515
Annons

Nöjesparkschefen efter nya smällen: Har redan tvingats säga upp personal

Regeringens besked var väntat på grund av höga smittotal och många larmrapporter från vården, men för näringsidkare är det ändå tufft. Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck efterlyser en längre planeringshorisont.  
”I måndags var vi tvungna att säga upp säsongspersonal”, säger han. 

Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.
Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.Foto:Jesper Frisk

Cirka 2.000 personer vårdas på sjukhus för covid-19 och 400 intensivvårdas. Larmen från sjukvården ljuder allt högre. Samtidigt kommer rapporter från Länsstyrelserna om att följsamheten gentemot restriktionerna har blivit sämre. 

”Nu vänta varmare väder. Det får inte bli överfulla uteserveringar”, säger socialminister Lena Hallengren (S). 

”Den fortsatta vågen av smittspridning kräver tyvärr fortsatta och förlängda restriktioner och det krävs dessutom att följsamheten till dessa restriktioner förbättras”, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

Regeringens besked är att man ännu en gång skjuter på lättnader i begränsningsförordningen som rör allmänna sammankomster till tidigast till den 17 maj. Också för butiker, gym och restauranger, där de senare kommer att fortsätta vara stängda efter klockan 20.30, ligger restriktionerna kvar. 

För nöjesparkerna är det ett tufft besked, enligt Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts. Företaget driver bland annat Gröna Lund och Skara Sommarland, anläggningar som varit stängda i mer än ett år. Nu tvingas de skjuta upp säsongsstarten. 

”Redan i måndags var vi tvungna att säga upp säsongspersonal, så att vi inte behöver stå med kostnader om vi inte kan öppna. Vi kan inte ta den typen av risker”, säger han och pekar på att det för Gröna Lunds del skulle handla om 500.000 kronor om dagen. 

Enligt pandemilagen kommer verksamheterna att få samma föreskrifter som övriga parker, men dessa har dröjt. 

”Vi behöver få en fast punkt att jobba emot”, säger han. 

Över 2 miljoner personer i Sverige har fått sin första dos och mer än 700.000 personer är fullt vaccinerade. Men det hjälper inte till att få ned smittspridningen - än.  Tvärtom är smittotalen i Sverige nu bland de högsta i Europa. 

”Effekten av vaccinationerna på smittspridningen ligger längre fram i tiden, då pratar vi sommaren”, säger Johan Carlson. 

På en fråga vad beskedet betyder för behoven av fortsatta stöd till näringslivet pekar Stefan Löfven på att regeringen i den senaste budgeten gav besked om förlängningar in i sommaren av bland annat permitteringar, omsättnings- och omställningsstöd, samt hyresstöd och lättnader på skattekontot. 

”Vi önskar alla ett datum då livet kan återgå till hur det var innan, men det här är helt beroende av verkligenheten, av hur belastningen på sjukvården ser ut och hur smittläget ser ut”, säger Stefan Löfven (S), statsminister som på eftermiddagen träffar övriga partiledare för ett samtal om coronaläget. 

Besked om Cecilia Skingsleys ersättare dröjer

Beskedet om vem som ersätter Cecilia Skingsley i Riksbankens direktion dröjer, trots att en hektisk beslutsperiod väntar med fler troliga räntehöjningar.

”Ni kommer att få besked den 2 september, då fullmäktige sammanträder, om vi har en ersättare eller inte”, säger Susanne Eberstein (S), ordförande i riksbanksfullmäktige.

Cecilia Skingsley.
Cecilia Skingsley.Foto:TT, Joey Abrait

Riksbankschef Stefan Ingves kommer att lämna sin roll vid årsskiftet och ersätts då av Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen. Men en annan tung roll i direktionen kommer snart att vara vakant, då förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley lämnar för ett chefsjobb på den internationella centralbanksorganisationen BIS.

Riksbankschef Stefan Ingves (till vänster) lämnar sin post och Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen tar över.
Riksbankschef Stefan Ingves (till vänster) lämnar sin post och Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen tar över.Foto:Jesper Frisk, Pontus Lundahl/TT

När Riksbankens direktion senast sammanträdde i slutet av juni, där det beslutades att styrräntan ska höjas med 50 punkter till 0,75 procent, blev Cecilia Skingsley avtackad av sina kollegor även om hon formellt sett lämnar sin tjänst den 15 augusti.

Susanne Eberstein (S), ordförande i det politiskit tillsatta riksbanksfullmäktige som utser direktionsledamöterna, väljer att vara fåordig om hur rekryteringsprocessen fortskrider.

”Nej, jag har inget att säga. Ni kommer att få besked den 2 september, då fullmäktige sammanträder, om vi har en ersättare eller inte”, säger hon kortfattat när Di ringer upp.

Susanne Eberstein (S), ordförande för riksbanksfullmäktige.
Susanne Eberstein (S), ordförande för riksbanksfullmäktige.Foto:Joey Abrait

Riksbankens direktion håller sitt första sammanträde efter sommaren den 13 september. Knappt en vecka senare, den 19 september, sker årets fjärde av totalt fem penningpolitiska möten. Då väntas Riksbanken höja styrräntan ytterligare – och det rejält, kanske med så mycket som 0,5 eller 0,75 procent enligt en del prognoser.

Till saken hör att Sverige är på väg att få en ny riksbankslag, som bland annat innebär att antalet ledamöter i direktionen ska minskas från sex till fem. Riksdagen har delvis redan sagt ja till den nya lagen, men en andra omröstning sker efter valet i september eftersom det handlar om en grundlagsändring och skulle kunna träda i kraft 1 januari 2023. Däremot skulle direktionen få bestå av sex ledamöter under en övergångsperiod fram till 2028.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera