1515

Nödrop från mässbranschen: Akut behov av stöd

Besked om framtiden och handlingskraft från politikerna. Det kräver företrädare för mässbranschen, som menar att läget börjar bli akut efter en nästan sex månader lång nedstängning.

”Vi behöver ha en diskussion direkt med Ibrahim Baylan”, säger Christian Clemens, vd för Stockholmsmässan.

Foto:Anders Wiklund/TT

”Mässbranschen har lämnats utanför”.

Det skriver flera vd:ar för Sveriges största mässor i ett upprop, där de menar att regeringen borde rikta stöd till och se över lättnader i restriktionerna även för dem.

”Regeringen har intresserat sig och förstått utmaningarna inom kulturen och idrotten. Vi efterlyser att även vår representant, näringsminister Ibrahim Baylan, intresserar sig”, säger Stockholmsmässans vd Christian Clemens.

Sedan förbudet mot folksamlingar om mer än 50 personer infördes har branschen stått helt still. Omsättningarna har legat på noll, och oron för framtiden gror. Inte minst för att det är en bransch med lång planeringshorisont – en stor mässa kan ta flera månader, upp till ett halvår, att planera.

”Nu ser vi en risk att även 2021 påverkas kraftigt om inte vi ges möjlighet att komma igång”, säger Christian Clemens.

Han betonar att det inte bara är viktigt för den egna branschens skull, utan menar att deras verksamhet ger ringar på vattnet och bidrar till såväl hotellnätter som fördelar för de som ställer ut på mässorna.

”Vi är en plattform för försäljning och innovation. Till exempel bokmässan i Göteborg eller Formex är oerhört viktiga mötesplatser där leverantörer möter kunder. Det är ofta små och medelstora företag som inte har möjlighet att nå ut själva”, säger han.

Det handlar om stora mässor med tusentals besökare. Hur ska ni kunna genomföra dem på ett säkert sätt?

”De här anläggningarna har flera mässhallar som även de går att dela upp i mindre hallar, man har flera in- och utgångar. Vi kan styra exakt vem som kommer in när i våra anläggningar, genom vilken ingång och till vilken av hallarna. Vi har några av Sveriges största möteslokaler, där man verkligen kan ha möten med avstånd och säkerhet.”

Christian Clemens påpekar att mässorna i andra delar av Europa kunnat öppna, och menar att det visar på att det går att göra det på ett säkert sätt.

”Vi närmar oss en punkt nu där det blir oerhört viktigt att få en dialog med ansvarig minister. Branschen är i akut behov av stöd”, säger han.


Innehåll från 24sevenOfficeAnnons

24SevenOffice: Vi hjälper HSB att spara mer än 25 000 timmar per år i fakturahantering

Genom en fullt ut automatiserad AI-lösning i molnet kan företag nu effektivisera sina bokföringsfunktioner och ta nästa steg i digitaliseringen. Vi har pratat med Ståle Risa, VD i 24SevenOffice, som förklarar hur deras AI Assistant mer än halverar tidsåtgången vid fakturahantering i jämförelse med lösningar utan AI och ger 90% tidsbesparing i snitt per bokförd verifikation. 

För att få full effekt av automatiseringen behövs en äkta AI-lösning. Man behöver ta steget från robotic process automation, RPA, till en fullskalig AI lösning med machine learning, där systemet utvecklar sig och lär sig företagets behov längs vägen. Ett företag som verkligen har sett den positiva effekten av detta är HSB som använder sig av 24SevenOffices AI-lösning.

– Vi är på väg att spara över 25 000 timmar årligen genom att automatisera manuell fakturahantering när AI Assistenten är implementerad i alla våra regioner. Detta är en otrolig tidsbesparing som gör att de anställda kan lägga mer tid på andra värdeskapande uppgifter i verksamheten, såsom företagsstrategi, fastighetsbehov och kapitalinvesteringar. AI Assistant förändrar våra anställdas vardag och även hur vår verksamhet fungerar, säger Fredrik Wiktor, Applicant Management Lead i HSB Affärsstöd.

AI skapar bättre underlag för affärsbeslut

AI Assistant kan enkelt integreras med alla kända svenska redovisningssystem eller användas separat, och effektivitetsvinsterna är stora. 

– AI har många fördelar, det effektiviserar verksamheten så att du kan använda din personal för mer värdeskapande uppgifter. I tillägg frigör du tid och sparar pengar samt minskar felmarginalen. Datadriven redovisning gör också att du får tillgång till mer kvalitativ data och uppdaterade nyckeltal, som genererar mer relevanta prognoser och underlag för bättre affärsbeslut, berättar Ståle Risa, VD på 24SevenOffice.

Stark tillväxt i Norden

24SevenOffice, som grundades i Norge 1997, är marknadsledande i Norden när det kommer till att automatisera ekonomifunktioner. Med företagets affärssystem kan kunderna skräddarsy moduler, funktioner och integrationer, för att automatisera fler processer inom administration.

– Innovation och automatisering ligger i vårt DNA, vi är pionjärer inom branschen och levererar nu det första AI-baserade systemet för fakturahantering på marknaden. Vi utvecklar våra tjänster hela tiden för att hjälpa företag att fullt ut automatisera administrativt arbete, säger Ståle Risa.

24SevenOffice ser idag en stark tillväxt i både Sverige och Norge, och förutom HSB i Sverige använder sig även bland annat PwC och BDO i Norge av företagets AI Assistant. 

– Vi vänder oss främst mot medelstora och stora redovisningsbyråer och företag som hanterar stora fakturavolymer. De är dem som kan göra de största vinsterna, avslutar Ståle Risa. 

Läs mer

Om 24SevenOffice

Vi är Nordens ledande molnbaserade affärssystem med över 62 000 nordiska företag på kundlistan. 24SevenOffice är börsnoterat på Spotlight Stock Market i Sverige och har över 150 anställda. Bolaget föddes i molnet och är i framkant inom teknologi gällande AI och digitalisering av ekonomistyrning både för företag och redovisningsbranschen.

Mer från 24sevenOffice

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med 24sevenOffice och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?