1515

Nobia förlorare på orubblig Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen står stadigt i turbulensen kring det brittiska valresultatet, och stiger på fredagen.
En tydlig förlorare är dock kökstillverkaren Nobia, som har halva sin försäljning i England.

Bild:TT, Di.

När Stockholmsbörsen öppnade på fredagen var det som om det brittiska valresultatet, där premiärminister Theresa May misslyckades med att få egen majoritet för sitt konservativa parti Tories, inte hänt.

Efter tio minuter hade det breda indexet OMXSPI stigit med 0,6 procent, med flera bolag med brittisk exponering – som lastvagnskoncernen Volvo – på plussidan.

Efter en dryg timme hade dock börsen tappat lite fart, och OMXSPI handlades runt 0,4 procent upp. Storbolagsindexet OMXS30 var samtidigt 0,5 procent upp.
Bland få bolag vars börskurs tydligt kan kopplas till Storbritannien är kökstillverkaren Nobia ordentligt ned.

Aktien toppar storbolagens förlorarlista, med en nedgång som utökades hela öppningshandeln till att strax före klockan 11 ligga på nästan 6 procent.

”Nobia går en del, det hade jag tippat på också. Det är den mest UK-exponerade aktien här. Det är lite dramatik för dem, men i övrigt är det inte så stort för Stockholmsbörsen”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Precis som i Stockholm startade Londonbörsen på plus.
Strax efter öppningen var FTSE100-indexet upp 0,5 procent jämfört med torsdagens stängning.

”Kom ihåg då att det är i pund. Det stora indexet domineras av stora internationella bolag som kanske till och med gynnas av ett svagt pund. En svensk investerare i brittiska aktier är inte riktigt lika glad i dag”, säger Esbjörn Lundevall.

Det brittiska pundet tappade mark redan vid vallokalernas stängning på torsdagen.
Pundet handlades på morgonen ned lite till, men bara som mest 3 cent, till 1,26 dollar per pund. Vid Londonbörsens öppning hade dock pundet tagit tillbaka 1 cent.

Vid samma tid kostade ett brittiskt pund 11,14 kronor på valutamarknaden.

”Det verkar som om vi inte kommer se någon ytterligare pundförsvagning på kort sikt”, säger Lars Henriksson, valutastrateg på Handelsbanken.
Pundets värde har holkats ur med cirka 12 procent sedan beskedet för ett år sedan att det brittiska folket vill lämna EU.

”Sedan tidigare har vi prisat in en hård brexit. Blir det någon förändring nu kan det knappast gå åt det hårdare hållet”, säger Lars Henriksson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?