Nobelstiftelsen höjer prissumman med 1 miljon kronor och därmed innebär ett Nobelpris i höst en prissumma på 10 miljoner kronor. Genom åren har penningmängden varierat men Nobelstiftelsens styrelse vill nu att prissumman ska fortsätta att växa i takt med reallöneutvecklingen.
”Beslutet är fattat för att vi har en relation mellan kostnader och kapital som är stabil på ett helt annat sätt än tidigare. I grunden avspeglar det en önskan att undan för undan höja prissumman”, säger Lars Heikensten, som betonar att höjningen även är viktig för att befästa Nobelprisets ställning gentemot konkurrerande priser.
För nio år sedan tog den tidigare riksbankschefen Lars Heikensten över vd-posten på Nobelstiftelsen, som har till uppgift att förvalta Alfred Nobels efterlämnade förmögenhet. Under 2012 lanserade han ett sparprogram i vilket prissumman sänktes med 20 procent, från 10 till 8 miljoner kronor.
”Kostnaderna i förhållande till kapitalets storlek var för höga, och det var nödvändigt att göra något åt det. Det gjorde vi genom att sänka prissumman, göra besparingar och genom att hitta alternativa finansieringsformer för vissa aktiviteter.”
2017 höjdes prissumman till 9 miljoner kronor. Under 2019 låg stiftelsens underliggande kostnader på ungefär 100 miljoner kronor och vid det senaste bokslutet uppgick marknadsvärdet på det placerade kapitalet till 4,6 miljarder kronor.
Under hans tid som vd har Nobelstiftelsen inrättat en investeringskommitté som ser över kapitalförvaltningen. Det har bland annat resulterat i att exponeringen mot aktiemarknaden minskat samtidigt som ett antal räntebärande instrument plockats ur portföljen.
Istället har man klivit in med kapital i en handfull slutna hedgefonder. Samtidigt har stiftelsen under de senaste åren blivit alltmer beroende av sponsorintäkter och har fått kritik för att det kan skada varumärket Nobel.
Finns det en risk att Nobelstiftelsen håller på att bli för kommersiell?
”Jag inga ser inga sådana risker. Vi ser till att vi samarbetar med företag som vi känner oss trygga med och kontrakten är uppbyggda så att vi kan dra oss ut om något skulle dyka upp. Om vi avstår från den typen av samarbeten får vi också låta bli vår utåtriktade verksamhet. Samtidigt är det viktigt att vi behåller vår integritet och aldrig låter någon påverka vårt innehåll.”
Den 5 oktober börjar tillkännagivandet av årets Nobelpriser. Men till följd av corona-restriktionerna är Nobelfesten inställd. Enligt Lars Heikensten är det dock inget som påverkar stiftelsen ekonomiskt.
”Man kan tro att vi tjänar pengar på Nobelfesten, men det gör vi inte. Vi betalar SVT för att de producerar programmet samtidigt som vi äger produktionen. I år kommer vi att anpassa formatet och överlämna medaljer i pristagarnas hemländer, men det går ungefär jämnt upp”, säger han.