Annons

Nobels okända bröder gjorde succé i Ryssland: ”Mönsterkapitalister”

Fem frågor till författaren Bengt Jangfeldt, som skrivit boken ”Immanuel Nobel & Söner: svenska snillen i tsarernas Ryssland”.

Din bok är en slags svensk-rysk släktkrönika om familjen Nobel. Varför ville du skriva den?
”1998 gav jag ut boken ”Svenska vägar till S:t Petersburg”. Den handlar om svensk närvaro i den här delen av Östersjön sedan 1000 år och har ett stort kapitel om familjen Nobel. Sedan dess har jag känt att jag borde fördjupa mig i familjens historia. För tre år sedan blev jag blev tillfrågad av Centrum för näringslivshistoria om jag ville göra det.”

Boken börjar med Immanuel Nobels flytt till Ryssland 1838 och fortsätter med sönerna Ludvig och Roberts företagande i mekaniska verkstäder och den ryska oljeindustrin. Hur har du gått tillväga?
”Det som gjorde mig nyfiken var att det finns tusentals brev mellan familjemedlemmarna som ingen hade tittat på tidigare. Historien om familjen Nobel är inte bara en företagshistoria, utan jag ville också få fram dynamiken i en familj fylld av snillrika människor. Med hjälp av breven har jag kunnat rekonstruera i detalj hur det gick till när Robert tillsammans med Ludvig byggde upp oljebolaget Bröderna Nobel. Historien har tidigare bara varit känd i konturerna och Robert har inte fått det erkännande som han borde ha. Oljebolagets framgångar brukar huvudsakligen tillskrivas brodern Ludvig. Med hjälp av en omfattande brevdokumentation har jag kunnat belysa Roberts avgörande insatser.”

Vad hoppas du att läsaren ska ta med sig?
”Jag hoppas att läsaren ska få en uppfattning om hur det var att arbeta som svenska affärsmän och uppfinnare i Ryssland före kommunismen och järnridån. På den tiden då Östersjön var ett öppet hav. Familjen Nobel bodde i Sankt Petersburg och tillbringade somrarna i Sverige. Man reste fram och tillbaka, precis som i dag. Man kunde vara verksam i Ryssland som svensk undersåte och göra stora pengar. Jag vill ge läsaren en bild både av det nobelska affärsimperiet och av en stark familj med stor sammanhållning, dessutom en av Rysslands rikaste.”

Vilken betydelse hade familjen Nobel för näringslivet i Ryssland?
”Man var banbrytande på många områden: man byggde världens första oljetanker och Rysslands första pipelines, liksom oljedepåer runt om i landet. Detta revolutionerade och förbilligade transporterna. Bröderna Nobel var Rysslands största oljebolag och ett av de största på den ryska aktiebörsen. Dessutom var man föregångare vad gäller synen på arbetskraften. Man byggde skolor för de anställdas barn och redan 1871 infördes ett vinstdelningssystem, där 40 procent av företagets vinst gick till de anställda. Nobelarna var ”mönsterkapitalister”. På Sovjettiden förtalades de, men nu ses de som förebilder.”

Vilket är det mest intressant fyndet du gjorde under ditt jobb?
”Vid sidan av det rent företagshistoriska var den mest intressanta upptäckten nog att Alfred Nobel som ung smittades av syfilis, vilket han uppger i brev från 1864 – ett av de brev som ingen läst tidigare. Trots att boken huvudsakligen handlar om Alfreds far och bröder skriver jag om detta, eftersom det ger en rimlig förklaring till hans komplicerade förhållande till kvinnor och till hans depressivitet.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?