1515

Nobels okända bröder gjorde succé i Ryssland: ”Mönsterkapitalister”

Fem frågor till författaren Bengt Jangfeldt, som skrivit boken ”Immanuel Nobel & Söner: svenska snillen i tsarernas Ryssland”.

Din bok är en slags svensk-rysk släktkrönika om familjen Nobel. Varför ville du skriva den?
”1998 gav jag ut boken ”Svenska vägar till S:t Petersburg”. Den handlar om svensk närvaro i den här delen av Östersjön sedan 1000 år och har ett stort kapitel om familjen Nobel. Sedan dess har jag känt att jag borde fördjupa mig i familjens historia. För tre år sedan blev jag blev tillfrågad av Centrum för näringslivshistoria om jag ville göra det.”

Boken börjar med Immanuel Nobels flytt till Ryssland 1838 och fortsätter med sönerna Ludvig och Roberts företagande i mekaniska verkstäder och den ryska oljeindustrin. Hur har du gått tillväga?
”Det som gjorde mig nyfiken var att det finns tusentals brev mellan familjemedlemmarna som ingen hade tittat på tidigare. Historien om familjen Nobel är inte bara en företagshistoria, utan jag ville också få fram dynamiken i en familj fylld av snillrika människor. Med hjälp av breven har jag kunnat rekonstruera i detalj hur det gick till när Robert tillsammans med Ludvig byggde upp oljebolaget Bröderna Nobel. Historien har tidigare bara varit känd i konturerna och Robert har inte fått det erkännande som han borde ha. Oljebolagets framgångar brukar huvudsakligen tillskrivas brodern Ludvig. Med hjälp av en omfattande brevdokumentation har jag kunnat belysa Roberts avgörande insatser.”

Vad hoppas du att läsaren ska ta med sig?
”Jag hoppas att läsaren ska få en uppfattning om hur det var att arbeta som svenska affärsmän och uppfinnare i Ryssland före kommunismen och järnridån. På den tiden då Östersjön var ett öppet hav. Familjen Nobel bodde i Sankt Petersburg och tillbringade somrarna i Sverige. Man reste fram och tillbaka, precis som i dag. Man kunde vara verksam i Ryssland som svensk undersåte och göra stora pengar. Jag vill ge läsaren en bild både av det nobelska affärsimperiet och av en stark familj med stor sammanhållning, dessutom en av Rysslands rikaste.”

Vilken betydelse hade familjen Nobel för näringslivet i Ryssland?
”Man var banbrytande på många områden: man byggde världens första oljetanker och Rysslands första pipelines, liksom oljedepåer runt om i landet. Detta revolutionerade och förbilligade transporterna. Bröderna Nobel var Rysslands största oljebolag och ett av de största på den ryska aktiebörsen. Dessutom var man föregångare vad gäller synen på arbetskraften. Man byggde skolor för de anställdas barn och redan 1871 infördes ett vinstdelningssystem, där 40 procent av företagets vinst gick till de anställda. Nobelarna var ”mönsterkapitalister”. På Sovjettiden förtalades de, men nu ses de som förebilder.”

Vilket är det mest intressant fyndet du gjorde under ditt jobb?
”Vid sidan av det rent företagshistoriska var den mest intressanta upptäckten nog att Alfred Nobel som ung smittades av syfilis, vilket han uppger i brev från 1864 – ett av de brev som ingen läst tidigare. Trots att boken huvudsakligen handlar om Alfreds far och bröder skriver jag om detta, eftersom det ger en rimlig förklaring till hans komplicerade förhållande till kvinnor och till hans depressivitet.”


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?