1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Nobelprisvinnande ”chilireceptor” huvudingrediens i Malmöbolagets teknik

Årets nobelpris i fysiologi/medicin har en gemensam nämnare med det Malmöbaserade life science-bolaget Pila Pharma. De amerikanska nobelprisvinnarnas upptäckt används som ledande princip i Malmöbolagets utveckling av ett nytt läkemedel mot diabetes typ 2.

Foto:Leif R Jansson / TT

Strax efter halv tolv i måndags meddelande Nobelförsamlingen vid Karolinska Insitutet att årets Nobelpris i fysiologi/medicin går till de amerikanska vetenskapsmännen David Julius och Ardem Patapoutian. De tilldelas priset för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

En av de receptorer som de hittat är den så kallade TRPV1-receptorn, som tack vare den prisvinnande forskningen är känd för att reagera på smärta och värme. David Julius har använt växtämnet kapsaicin i chilipeppar, som framkallar känslan av hetta för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar.

På Pila Pharma kallar man receptorn kort och gott för ”chilireceptorn”. Det börsnoterade Malmöbolaget använder sedan länge denna receptor som ledande princip för en ny medicin i tablettform mot diabetes typ 2, genom en metod för att få kroppen att reglera insulinnivån och nå en bättre glukostolerans. Tanken är att utvecklingen av diabetes, men även vissa andra sjukdomstillstånd, kan förhindras om receptorn blockeras.

Bolagets arbete vilar på ett patent som Pila Pharmas grundare och vd, Dorte X Gram, för många år sedan tog fram som doktorand hos Novo Nordisk och senare köpte loss när den danska läkemedelsjätten inte ville gå vidare med utvecklingen.

– Direkt när nyheten om nobelpriset meddelades kändes det så klart helt fantastiskt, men det är ändå först nu som jag har börjat förstå hur stort det här är, säger Dorte X Gram till HD och Sydsvenskan.

Genom att skapa en så kallad knock out-mus (en mus som fått TRPV1-receptorn borttagen eller ”knockad”) kunde det nobelprisvinnande forskarlaget visa att TRPV1 eller ”chilireceptorn” spelar en viktig roll vid förnimmelsen av smärta, vilket i förlängningen kan leda till nya mediciner.

– Jag har själv använt hans knock out-möss för att visa på TRPV1:s roll i diabetes genom reglering av insulinnivå och glukostolerans, och detta är resultat som vi har upprepat i människor med typ 2-diabetes, säger Dorte X Gram.

Den belönade forskningen började på allvar i slutet av 1990-talet och väckte stort internationellt intresse i den akademiska världen. Men för cirka tio år sedan uppdagades problem kring biverkningar för substansen.

– Då kollapsade också intresset. Jag tappade dock aldrig tron, jag har satsat hela min karriär och ekonomi på upptäckten. Jag tänkte att om det funkar på möss så borde det även funka på människor. Sedan kan man ju inte ta fram nya läkemedel som ger bra effekt utan att det medför en del biverkningar. Det handlar om att hitta rätt substansmängd och dosering. Och nu har akademin insett betydelsen av nobelpristagarnas forskning, säger Dorte X Gram.

Är det här också något av en revansch för dig?

– En forskningsupptäckt blir ofta antingen ”hot” och då vill alla vara med, eller så blir det ”not” och då försvinner alla. Men jag har som sagt aldrig tvivlat på möjligheterna.

Vad betyder erkännande från Nobelförsamlingen rent affärsmässigt för er?

– Inledningsvis skapar det uppmärksamhet kring vårt bolag och dess verksamhet. Just nu producerar vi läkemedel för vidare studier, och målsättningen är att nå ut med en effektiv och hyfsat billig diabetesmedicin som många i världen har råd med. På sikt kanske vi också startar en läkemedelsfabrik i Malmö, men det är en lång väg dit, säger Dorte X Gram.

 


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?