Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Nobelprisvinnande ”chilireceptor” huvudingrediens i Malmöbolagets teknik

Årets nobelpris i fysiologi/medicin har en gemensam nämnare med det Malmöbaserade life science-bolaget Pila Pharma. De amerikanska nobelprisvinnarnas upptäckt används som ledande princip i Malmöbolagets utveckling av ett nytt läkemedel mot diabetes typ 2.

Foto:Leif R Jansson / TT

Strax efter halv tolv i måndags meddelande Nobelförsamlingen vid Karolinska Insitutet att årets Nobelpris i fysiologi/medicin går till de amerikanska vetenskapsmännen David Julius och Ardem Patapoutian. De tilldelas priset för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

En av de receptorer som de hittat är den så kallade TRPV1-receptorn, som tack vare den prisvinnande forskningen är känd för att reagera på smärta och värme. David Julius har använt växtämnet kapsaicin i chilipeppar, som framkallar känslan av hetta för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar.

På Pila Pharma kallar man receptorn kort och gott för ”chilireceptorn”. Det börsnoterade Malmöbolaget använder sedan länge denna receptor som ledande princip för en ny medicin i tablettform mot diabetes typ 2, genom en metod för att få kroppen att reglera insulinnivån och nå en bättre glukostolerans. Tanken är att utvecklingen av diabetes, men även vissa andra sjukdomstillstånd, kan förhindras om receptorn blockeras.

Bolagets arbete vilar på ett patent som Pila Pharmas grundare och vd, Dorte X Gram, för många år sedan tog fram som doktorand hos Novo Nordisk och senare köpte loss när den danska läkemedelsjätten inte ville gå vidare med utvecklingen.

– Direkt när nyheten om nobelpriset meddelades kändes det så klart helt fantastiskt, men det är ändå först nu som jag har börjat förstå hur stort det här är, säger Dorte X Gram till HD och Sydsvenskan.

Genom att skapa en så kallad knock out-mus (en mus som fått TRPV1-receptorn borttagen eller ”knockad”) kunde det nobelprisvinnande forskarlaget visa att TRPV1 eller ”chilireceptorn” spelar en viktig roll vid förnimmelsen av smärta, vilket i förlängningen kan leda till nya mediciner.

– Jag har själv använt hans knock out-möss för att visa på TRPV1:s roll i diabetes genom reglering av insulinnivå och glukostolerans, och detta är resultat som vi har upprepat i människor med typ 2-diabetes, säger Dorte X Gram.

Den belönade forskningen började på allvar i slutet av 1990-talet och väckte stort internationellt intresse i den akademiska världen. Men för cirka tio år sedan uppdagades problem kring biverkningar för substansen.

– Då kollapsade också intresset. Jag tappade dock aldrig tron, jag har satsat hela min karriär och ekonomi på upptäckten. Jag tänkte att om det funkar på möss så borde det även funka på människor. Sedan kan man ju inte ta fram nya läkemedel som ger bra effekt utan att det medför en del biverkningar. Det handlar om att hitta rätt substansmängd och dosering. Och nu har akademin insett betydelsen av nobelpristagarnas forskning, säger Dorte X Gram.

Är det här också något av en revansch för dig?

– En forskningsupptäckt blir ofta antingen ”hot” och då vill alla vara med, eller så blir det ”not” och då försvinner alla. Men jag har som sagt aldrig tvivlat på möjligheterna.

Vad betyder erkännande från Nobelförsamlingen rent affärsmässigt för er?

– Inledningsvis skapar det uppmärksamhet kring vårt bolag och dess verksamhet. Just nu producerar vi läkemedel för vidare studier, och målsättningen är att nå ut med en effektiv och hyfsat billig diabetesmedicin som många i världen har råd med. På sikt kanske vi också startar en läkemedelsfabrik i Malmö, men det är en lång väg dit, säger Dorte X Gram.

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera