Annons

Nobel-vd:n redo att höja prissumman

Första veckan i oktober presenteras årets Nobelpristagare – men Nobelstiftelsens vd vill inte veta på förhand vilka det blir. Varför Lars Heikensten valt att göra så och vad han har lärt sig efter Macchiariniskandalen och krisen i svenska Akademien berättar han om i säsongsstarten av Di-podden Förnuft & Känsla. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Nobelpriset är känt över hela världen och den första veckan i oktober varje år tillkännages vilka som tilldelas det prestigefyllda priset som delas ut till Alfred Nobels minne. Men trots att priset är så känt har organisationen som arbetar med att förvalta prispengarna, sprida kunskap om priset och ser till att Nobels testamente efterlevs, inte mer än ett 20-tal anställda. 

”Vi är en ganska liten organisation. Det innebär att jag, till skillnad från på Riksbanken där fick delegera i stort sett allting, får jobba hands on här, vilket jag tycker är kul”, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Med en bakgrund som bland annat Riksbankschef mellan åren 2003 och 2005 hade han en vana av offentliga roller när han tog uppdraget 2010. Det har varit en fördel, tycker Lars Heikensten, när stormar som diskussionen kring Nobelcenter, Macchiariniskandalen och krisen i Svenska Akademien avlöst varandra. 

”Jag har varit i hetluften i alla möjliga sammanhang tidigare och det är klart att det har varit en trygghet. Jag tycker att jag har kunnat agera ganska fritt utifrån mitt eget omdöme.”

Som en konsekvens av turbulensen kring Svenska Akademien kommer två Nobelpris i litteratur att delas ut i år. Någon personlig favoritförfattare vill Lars Heikensten dock inte peka ut, utan uppger att han helst vill få veta pristagaren samtidigt som allmänheten. 

Men när det gäller prissumman, som han var med och sänkte med 20 procent för några år sedan – något som väckte starka reaktioner – öppnar han nu för en höjning igen.

”Vi har börjat en resa tillbaka när det gäller prissummorna. Jag tycker att priserna ska utvecklas i takt med löneutvecklingen.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?