Annons

Slutlig seger för Fredrik Lundberg – Nobel Center hamnar vid Slussen

Den nya platsen för Nobel Center blir Stadsgårdskajen vid Slussen.

Vägen till beslutet har bland annat innehållit en rättsprocess där Fredrik Lundberg har försökt stoppa centret från att byggas på Blasieholmen.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten och finansmannen Fredrik Lundberg har stått på olika sidor i den utdragna striden om Nobel Center.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten och finansmannen Fredrik Lundberg har stått på olika sidor i den utdragna striden om Nobel Center.

En infekterad strid som splittrat den yttersta toppen av det svenska näringslivet är nu slutligen avgjord.

Stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten presenterade på fredagen platsen för centret.

Byggnaden, som från början var tänkt att uppföras på Blasieholmen i Stockholm, kommer att hamna framför det så kallade Glashuset vid Slussen. Det blir även ett nytt hotell och en ny park.

”Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är med ett Nobelcenter i Stockholm. Det är världsunikt”, säger Joakim Larsson.

 

Till en början utlovade familjen Wallenberg och H&M-familjen Persson genom sina respektive stiftelser totalt 800 miljoner kronor i donationer för att förverkliga projektet. Även näringslivstoppar som Sven Hagströmer, Carl-Henric Svanberg och Rune Andersson erbjöd donationer.

De utlovade donationerna gällde dock bygget på den ursprungliga platsen på Blasieholmen. 2018 sade Mark- och miljödomstolen nej till den planen. 

Efter beslutet att bygga Nobelcentret vid Slussen kommer Nobelstiftelsen nu att söka ny finansiering för projektet.

På motståndarsidan har Fredrik Lundberg stått. Han var en av dem som drog igång en rättslig process för att stoppa bygget. Lundberg äger grannfastigheten på Blasieholmen och Lundbergföretagen har sina kontor där.

Även Latours grundare Gustaf Douglas riktade kritik mot byggplanerna 2016, när han skrev en debattartikel i Di. Där jämförde Douglas byggprojektet med rivningen av Klarakvarten i Stockholm.

Läs mer om striden om Nobel Center:

Domstol upphäver godkännandet av Nobel Center (2018)
H&M-familjens stiftelse drar tillbaka miljondonation till Nobel Center: ”Tilliten har rubbats” (2018)
Det infekterade bråket om Nobel (2016)
Debatt: Nobellpriset behöver inget palats (2016) 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?