1515
Annons

Nobbas av Italien – jul på sjön för migranter

Ett hundratal migranter som räddats utanför Libyens kust riskerar att få tillbringa julen till havs sedan Italien stängt sina hamnar för räddningsfartyget.

Flyktingar utanför Libyens norra kust. (Obs, arkivbild)
Flyktingar utanför Libyens norra kust. (Obs, arkivbild)Foto:Felipe Dana

”Mitt svar är tydligt: Italienska hamnar är stängda!”, twittrar Italiens inrikesminister Matteo Salvini, sedan den spanska räddningsorganisationen Proactiva Open Arms bett om att räddningsfartyget ska få lägga till i Italien.

Malta har innan dess stängt sina hamnar för fartyget efter att ha tagit emot en av migranterna, en kvinna med ett nyfött barn. Enligt den spanska organisationen hämtades kvinnan och babyn, som fötts på en strand i Libyen, av en maltesisk räddningshelikopter för tre dagar sedan.

"Vi fortsätter med 311 människor ombord, utan en hamn att lägga till i och i behov av förnödenheter”, twittrar Proactiva Open Arms och fortsätter med att konstatera: ”Det här är inte jul.”

Migranterna, bland dem många barn och gravida kvinnor, räddades från tre olika fartyg när de försökte ta sig från Libyen över Medelhavet till Europa under mycket svåra omständigheter. Rutten är den farligaste över Medelhavet och hittills i år har över 1.300 migranter dött under sjöresan på väg mot Italien eller Malta, enligt Internationella migrationsorganisationen IOM.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?