1515
Annons

Nobbad domare blir Bidens justitieminister

USA:s tillträdande president Joe Biden kommer att utse domaren Merrick Garland till landets justitieminister, rapporterar flera medier med hänvisning till initierade källor.

Merrick Garland
Merrick GarlandFoto:Andrew Harnik

Den tidigare presidenten Barack Obama nominerade Garland till USA:s högsta domstol år 2016, sedan domaren Antonin Scalia avlidit. Men republikanerna, som kontrollerade senaten, satte kontroversiellt stopp för detta och vägrade godkänna Obamas val.

Beslutet sköts fram, över presidentvalet samma år, varpå Obamas republikanske efterträdare Donald Trump fick välja. Han utsåg då den mer konservative Neil Gorsuch, i ett av totalt tre val av Trump som helt ställt om balansen i USA:s högsta juridiska instans.

Merrick Garland har framhållits som en av favoriterna till justitieministerposten i den kommande Biden-regeringen. De senaste veckorna har han avstått från att fatta beslut i ärenden som rör den federala regeringen i sin nuvarande tjänst som domare i Washington DC, rapporterar Politico.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?