Annons

Noachef: Vill bara avlyssna de djupt involverade

Att komma åt kriminellas kommunikation är avgörande i kampen mot den organiserade brottsligheten, vilket gör möjligheten att avlyssna utan konkret brottsmisstanke viktig, enligt polisen. Och det finns en tydlig bild av vilka man vill rikta in sig på, enligt Noa-chefen Johan Olsson.

”De personer vi ser behov av att lyssna på är personer som är djupt involverade i den organiserade brottsligheten och vi har mycket konkreta uppgifter som skiljer dem från andra personer, eller personer som de umgås med som inte är involverade”, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa, i Ekots lördagsintervju. 

Polisen har sedan april förra året möjlighet till hemlig dataavläsning, men det kräver en konkret brottsmisstanke. Men polisen vill även kunna avlyssna i preventivt syfte, alltså utan att det finns någon konkret misstanke om brott.

Vem som ska få avlyssnas ska dock inte avgöras av polis eller åklagare, anser Johan Olsson:

”Den avgränsningen ska alltid göras av en oberoende domstol.”

Regeringen tillsatte nyligen en utredning om utökade möjligheter till hemliga tvångsmedel.

De senaste åren har polisen genom internationellt samarbete fått tillgång till avlyssnat material från flera krypterade kommunikationstjänster som kriminella inom grov organiserad brottslighet använt. Det har fram tills nu lett till 500 gripanden, enligt Ekot.

”Det som är viktigt är att rikta in sig på saker där det är svårt för motståndaren att anpassa sig. Vissa saker kan de inte sluta göra, därför är kommunikation ett viktigt område. Organisation förutsätter kommunikation”, säger Johan Olsson.

”Vi har också sett vilka resultat vi får när vi kommer innanför det vi ofta kallar deras beslutscirklar, när vi kan se dem som planerar och utför det här våldet. När vi kommer dit, kommer vi åt kärnan av problemet”, fortsätter han.

Innehåll från BlikkAnnons

Framtidsföretag växer snabbt med hjälp av Blikk

Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.
Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.

Det växande företaget Ic.energy arbetar med stora projekt inom energi, bygg och stadsutveckling – som har betydelse för vår framtid. En viktig del i framgångarna har varit affärssystemet Blikk.

– Vi glada att vi har arbetat med Blikk från start, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig.

Företaget Ic.energy har på fem år gått från att vara ett enmansföretag till att ha 30 anställda. Deras teknikkonsulter arbetar med allt från avvecklingen av kärnkraft till utbyggnaden av infrastruktur och innovativa energilösningar i två nya stadsdelar i Mölndal.

För ett företag som Ic.energy, som ständigt ligger i framkant och arbetar i olika branscher, ställs det höga krav på en stabil administration.

– Jag använder mig bara av Blikk när det kommer till administrationen. Det är ett effektivt program som har fungerat klockrent från start och spar oss väldigt mycket tid. Och det blir egentligen bara bättre och bättre eftersom vi, i och med att vi växer, har användning för allt fler funktioner i programmet, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig på Ic.energy.

Tips för en lyckad riskhantering i dina projekt

Blikk erbjuder viktiga funktioner

Ic.energy använder funktioner som tidsrapportering, projekthantering och resursplanering i Blikk. De skapar även sina faktura- och löneunderlag i systemet som sedan skickas direkt till de integrerade ekonomi- och lönesystemen.

– Vi har även stor användning av Blikks analysverktyg och rapporter för att få en bra överblick av verksamheten. Där kan vi bland annat analysera fakturerbar tid och debiteringsgrad vilket hjälper oss att avgöra vilka projekt som exempelvis är lönsamma och inte. 

I Blikk har de även möjlighet att anpassa inställningar efter olika kunder och medarbetare. Det är en funktion som Mikaela beskriver som avgörande när de arbetar i så skilda branscher.

– Här kan man exempelvis lägga in en medarbetares tjänstebil och traktamente. Det känns som att det finns en funktion för allt vilket vi tycker är jättebra.

Företaget upptäcker ständigt nya användningsområden i Blikk. Exempelvis har de nyligen börjat använda e-signering och timbank där de fått bra tips från supporten.

Se alla funktioner och testa Blikk gratis 

Om Blikk

Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera