1515

NK efterlyser minnen från superglamourösa tiden: ”Känsla av mystik”

NK:s Franska Damskrädderi kunde i början av 1900-talet mäta sig med de främsta modehusen i världen. Nu eftersöker NK klänningar, kvitton och annat material till en blivande bok om den forna coutureateljén. 

Susanna Strömquist, modejournalist och författare till en kommande bok om NK:s Franska Damskrädderi.
Susanna Strömquist, modejournalist och författare till en kommande bok om NK:s Franska Damskrädderi.
Modellen visar upp plagg på NK.
Modellen visar upp plagg på NK.

NK:s Franska Damskrädderi var en coutureateljé som drevs på NK från 1902 till 1966. Modellplaggen köptes in på haute couture-husen i Paris, som Chanel, Dior och Balenciaga, och syddes sedan upp på licens i Stockholm. Sömmerskorna hörde till de allra skickligaste och bland kunderna fanns allt från framgångsrika yrkeskvinnor som Astrid Sampe och kungligheter som Louise Mountbatten till megastjärnor som Greta Garbo, Zarah Leander och Harriet Andersson.

”Det finns en känsla av mystik runt NK:s Franska Damskrädderi som har gjort mig nyfiken på att ta reda på hur det egentligen gick till på det som en gång var Stockholms mest exklusiva coutureateljé. Det finns förvånansvärt lite skrivet om just det här superglamourösa kapitlet i den svenska modehistorien så det känns kul att kunna bidra med den pusselbiten”, säger Susanna Strömquist, modejournalist och författare till en kommande bok om NK:s Franska Damskrädderi. 

Boken om NK:s Franska Damskrädderi ges ut av Nordiska museets förlag i samarbete med Nordiska Kompaniet och Bukowski. Nu efterlyser de alla typer av objekt, bilder och minnen från coutureateljén. Det kan vara allt från olika typer av kreationer, till kvitton och brev. Förhoppningen är att många plagg fortfarande finns bevarade i garderober runt om i Sverige.

Ett team av experter från Nordiska museet och Bukowskis och Susanna Strömquist kommer under ett par utvalda dagar i oktober vara på plats på NK för att ta del av berättelser, värdera och samla in plagg. 

Vad hoppas du att ni kommer få se för objekt? 

”Allra roligast är det med riktigt tidstypisk design, och med plagg som har tillhört särskilt fängslande personer. Jag hoppas på allt från tjugotalets glittriga flapperklänningar och femtiotalets vidkjolade New Look till sextiotalets prydliga Jackie Kennedy-dräkter. Ett av mina favoritplagg i Nordiska museets samling är en elegant frack från trettiotalet som har tillhört Nanna Svartz, Sveriges första kvinnliga professor vid en statlig högskola”, säger Susanna Strömquist.

Insamlingen sker på NK i Stockholm 18-20 oktober och 24 oktober, samt på NK i Göteborg 25 oktober.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?