1515

Nischbankens nya satsning: Ratade bolånesökare

Nischbanken Nordax ska ge sig in på bolånemarknaden, då man anser att storbankernas standardiserade processer felaktigt gallrar bort för många kunder.

”Vi vill ha kunderna som inte får lån av fel anledning”, säger den nya vd:n Jacob Lundblad till Di.

Nordax nya vd Jacob Lundblad anser att storbankerna felaktigt gallrar bort för många kunder.
Nordax nya vd Jacob Lundblad anser att storbankerna felaktigt gallrar bort för många kunder.Bild:TT och Nordax Bank

Bolånemarknaden har i dagsläget ett segment med mycket låg konkurrens, enligt nischbanken: kreditvärdiga privatpersoner som nekats lån från storbankerna.

”Deras automatisering och standardisering skapar ganska rigida processer där många kunder faller ur. Det betyder inte nödvändigtvis att kunderna har dålig återbetalningsförmåga. Att allt fler driver eget eller återkommande tillfälliga anställningar driver också den här marknaden”, säger Jacob Lundblad.

Han bedömer att segmentet kan utgöra 1-3 procentenheter av den svenska bolånemarknaden, som ligger på ungefär 3.000 miljarder kronor. Och det finns inga skäl att konkurrera med låga räntor.

”Det är väldigt underpenetrerat. Den låga konkurrensen gör att vi kan upprätthålla en högre prissättning. Vi behöver ju inte konkurrera med universalbankerna.”

Nordax har hittills fokuserat på privatlån. Vd:n konstaterar att han känner sig trygg med kreditbedömningen av kunderna som söker lån, men att man behöver hämta in kompetens vad gäller objektsvärdering.

”Bolån är lite annorlunda mot vad vi gör i dag. Men det här innebär inte att vi på något sätt ska erodera vår riskprofil. Vi ser det här som en lågrisksatsning som kan åstadkomma väldigt god avkastning”, säger vd:n.

Han betonar att kreditbedömning ligger ”i bolagets dna”, och att man absolut inte vill hamna i kundkategorin som inte får lån av rätt anledning.

”Vi vill ha kunderna som inte får lån av fel anledning.”

På onsdagen levererade nischbanken en bättre rapport än väntat för tredje kvartalet. Med ett överskottskapital kring en halv miljard kronor har bolaget råd att satsa på ett nytt produktområde, betonar Jacob Lundberg. Han avstår dock att kommentera tidpunkten, med en ökande oro på bostadsmarknaden.

”Jag ska inte spekulera om bostadspriser. Vi ser en möjlighet här och det är en långsiktig satsning. Jag är trygg med vad vi gör.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?