Annons

Nintendos nya konsol kunde inte frälsaTokyobörsen

Nintendo lyckades inte övertyga investerare i en presentation av den nya spelkonsolen Nintendo Switch på fredagen. Bolagsledningen berättade om nya speltitlar samt att priset blir 300 dollar.

Aktien föll 5,8 procent i Tokyohandeln, rapporterar Bloomberg News.

"Aktien hade köpts upp på förhoppningar och föll på fakta. De första två veckorna av försäljningen kommer att vara kritiska för Nintendo som måste sälja de 2 miljoner enheter som de spått för kvartalet", kommenterar Hideki Yasuda, analytiker på Ace Research Institute.

Switch är en konsol i surfplattestorlek med trådlösa kontroller som kan användas var som helst, men också kopplas till en tv. Svenska Starbreeze aviserade i oktober att bolaget är med på listan över partners till Switch.

Nintendo hoppas på att Switch blir en comeback för bolaget som misslyckats med sina lanseringar de senaste åren. Uppföljaren till Wii floppade och Nintendos efterlängtade intåg på mobilspelmarknaden fick en tuff start, då förra månadens lansering av Super Mario Run inte nådde förväntningarna.

Vid fredagens presentation introducerade Nintendo en ny funktion på Switch: ett online-gaming-nätverk. Utan att gå in på detaljer sade bolaget att användare ska kunna spela med vänner och chatta online. Tjänsten kommer initialt att vara gratis men under året ska den övergå till att bli en betaltjänst. Medan så kallad connectivity är nytt för Nintendo, har det funnit på konkurrenter som Xbox och Playstation i åratal.

"Att ta betalt för onlinetjänster är inte överraskande men jag är nyfiken på om Nintendo kan rättfärdiga det", sade Jim Sterling, grundare av den inflytelserika gaming-bloggen The Jimquisition.

Nintendo introducerade på fredagen ett uppdaterat Zelda-spel, ett nytt Mario-spel kallat Super Mario Odyssey samt Splatoon 2, en uppföljare till det populära färgkastarspelet. Ett annat nytt spel kallat Arms presenterades också.

Priset på 300 dollar överträffade de flesta analytikers estimat. Mizuoho Financials analytiker hade trott att Switch skulle säljas för 249-279 dollar medan Macquarie hade förväntningar på ett pris kring 250 dollar. Priset på 300 dollar gör konsolen dyrare än Sonys Playstation 4 och Microsoft Xbox One, baserat på nuvarande priser i USA.

Ett annat frågetecken är hur attraktivt det är att Switch är portabel. Frågan marknaden ställer sig är om folk är redo att bära omkring en spelterminal, när många har smartphones eller surfplattor.

Sedan toppen för tio år sedan har Nintendoaktien fallit med två tredjedelar och bolaget har förlorat över 50 miljarder dollar av börsvärdet. I oktober sade vd Tatsumi Kimishima att Switch kommer att ha en central roll i att återhämta rörelseresultatet till en nivå på cirka 100 miljarder yen per år.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Rekordförsäljning av laddbara bilar

Hittills i år är 29,3  procent av alla nya bilar som säljs på svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande märkena på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Och utvecklingen fortsätter – redan nästa år räknar biltillverkaren med att 80 procent av alla nya bilar är laddbara.

Laddbara bilar för dina behov. 

Bilmarknadens omställning från fossila bränslen till eldrift fortsätter i snabb takt.

Under oktober var andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, som registrerades rekordhög med 36 procent av den totala nybilsförsäljningen. Det ska jämföras med oktober förra året då motsvarande siffra låg på 11,8 procent, allt enligt en ny rapport från branschorganisationen Bil Sweden.

Kia Niro
Kia Niro

”Offensiv strategi”

Kia har länge varit en drivande aktör på Sveriges elbilsmarknad. Hittills i år utgörs 57 procent av all nybilsförsäljning av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent nästa år.

Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

I produktportföljen finns nu fyra laddhybrider – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro (utsedd till Miljöbästa bil 2019) och e-Soul.

Kia Sorento som laddhybrid

Kia Sorento
Kia Sorento

Nu har orderböckerna dessutom öppnats för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt viktigare modell i sitt segment. Dieselversionen släpps på marknaden redan nu, och under första kvartalet 2021 börjar modellen levereras som laddhybrid.

Offensiv omställning

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar. För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbar 8 000 personer nu intensivt på Kias R&D-center i Namyang utanför Seoul i Sydkorea. Här utvecklas framtida fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?