Hoppa till innehållet

Annons

Nina Rawal: ”Stora möjligheter för Sverige inom global hälsa”

Med erfarenhet från Industrifonden ska Nina Rawal locka kapital till sjukdomar som främst drabbar låginkomstländer. 

”Det behövs ansträngningar från flera håll”, säger Nina Rawal.

Foto:Joey Abrait

Malaria och tuberkulos är sjukdomar som drabbar flera miljoner människor världen över och under 2017 rapporterade Världshälsoorganisationen WHO om drygt två miljoner dödsfall som följd av smittorna. Samtidigt har FN med Agenda 2030 satt upp mål om att utrota epidemierna av just tuberkulos och malaria. 

Nu vill Nina Rawal, tidigare chef för Industrifondens affärsområde life science, att Sverige gör bredare satsningar inom global hälsa. 

”Sverige är en humanitär stormakt och går före i att omfamna FN:s globala mål, samtidigt som vi är starka inom medicinsk innovation. Därför kan jag inte låta bli att se att det finns stora möjligheter för Sverige att ta en större position inom global hälsa”, säger hon.

Sedan Nina Rawal valde att lämna Industrifonden i början av 2019 har hon arbetat med ett nytt projekt med syfte att mobilisera kraft och kapital för investeringar i bolag som verkar inom sjukdomar som främst drabbar låginkomstländer. Det kan vara allt ifrån nya läkemedel eller diagnostik till digitala lösningar. Projektet är fortfarande i en tidig fas och vilken form det kommer landa i är ännu inte klart, men Nina Rawal sträcker ut en hand till såväl näringsliv, organisationer som det offentliga Sverige. 

”De senaste åren har jag lagt min tid på bolag som utvecklar jätteviktiga men dyra behandlingar. Alla miljarder människor som inte är lika lyckligt lottade som oss i västvärlden, kommer inte få ta del av dem. Jag ser att det behövs ansträngningar från flera håll och jag skulle gärna samarbeta med andra aktörer”, säger Nina Rawal.  

När det gäller satsningarna på området i dagsläget nämner Nina Rawal Globala fonden för att bekämpa aids, malaria och tuberkulos. Men på näringslivssidan tycker hon att det generellt görs för lite och att man missar att se de möjligheter som finns.

”Det finns områden som är kommersiellt hållbara att investera i. Exempelvis är tuberkulos den infektionssjukdom som dödar flest i världen. Den drabbar främst låginkomstländer men är även vanlig i Kina och Östeuropa, vilket gör det enklare att bygga ett business case. Det är denna typ av investeringar jag är intresserad av” säger Nina Rawal. 

Vad tror du behövs för att locka näringslivet att investera? 

”Intresset för impact investing ökar stort. En av de svåraste utmaningarna är att hitta affärsmodeller eller innovativa finansieringsmodeller som bidrar till att sänka risknivån i globala hälsoinvesteringar, så det är en av frågorna jag borrar i just nu. Det gäller att tänka nytt. Även om mitt projekt inte kommer lösa alla problem inom global hälsa, så är det ett steg i rätt riktning.”  

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera