1515

Nina Rawal: ”Stora möjligheter för Sverige inom global hälsa”

Med erfarenhet från Industrifonden ska Nina Rawal locka kapital till sjukdomar som främst drabbar låginkomstländer. 

”Det behövs ansträngningar från flera håll”, säger Nina Rawal.

Foto:Joey Abrait

Malaria och tuberkulos är sjukdomar som drabbar flera miljoner människor världen över och under 2017 rapporterade Världshälsoorganisationen WHO om drygt två miljoner dödsfall som följd av smittorna. Samtidigt har FN med Agenda 2030 satt upp mål om att utrota epidemierna av just tuberkulos och malaria. 

Nu vill Nina Rawal, tidigare chef för Industrifondens affärsområde life science, att Sverige gör bredare satsningar inom global hälsa. 

”Sverige är en humanitär stormakt och går före i att omfamna FN:s globala mål, samtidigt som vi är starka inom medicinsk innovation. Därför kan jag inte låta bli att se att det finns stora möjligheter för Sverige att ta en större position inom global hälsa”, säger hon.

Sedan Nina Rawal valde att lämna Industrifonden i början av 2019 har hon arbetat med ett nytt projekt med syfte att mobilisera kraft och kapital för investeringar i bolag som verkar inom sjukdomar som främst drabbar låginkomstländer. Det kan vara allt ifrån nya läkemedel eller diagnostik till digitala lösningar. Projektet är fortfarande i en tidig fas och vilken form det kommer landa i är ännu inte klart, men Nina Rawal sträcker ut en hand till såväl näringsliv, organisationer som det offentliga Sverige. 

”De senaste åren har jag lagt min tid på bolag som utvecklar jätteviktiga men dyra behandlingar. Alla miljarder människor som inte är lika lyckligt lottade som oss i västvärlden, kommer inte få ta del av dem. Jag ser att det behövs ansträngningar från flera håll och jag skulle gärna samarbeta med andra aktörer”, säger Nina Rawal.  

När det gäller satsningarna på området i dagsläget nämner Nina Rawal Globala fonden för att bekämpa aids, malaria och tuberkulos. Men på näringslivssidan tycker hon att det generellt görs för lite och att man missar att se de möjligheter som finns.

”Det finns områden som är kommersiellt hållbara att investera i. Exempelvis är tuberkulos den infektionssjukdom som dödar flest i världen. Den drabbar främst låginkomstländer men är även vanlig i Kina och Östeuropa, vilket gör det enklare att bygga ett business case. Det är denna typ av investeringar jag är intresserad av” säger Nina Rawal. 

Vad tror du behövs för att locka näringslivet att investera? 

”Intresset för impact investing ökar stort. En av de svåraste utmaningarna är att hitta affärsmodeller eller innovativa finansieringsmodeller som bidrar till att sänka risknivån i globala hälsoinvesteringar, så det är en av frågorna jag borrar i just nu. Det gäller att tänka nytt. Även om mitt projekt inte kommer lösa alla problem inom global hälsa, så är det ett steg i rätt riktning.”  

 

 


Innehåll från SodexoAnnons

Sodexo: Vi underlättar sjukvårdens utmaningar genom smarta hållbara lösningar kring hjälpmedel

Petra Björklid, en av Sodexos arbetsterapeuter, hjälper till med inställningen på en rullstol.
Petra Björklid, en av Sodexos arbetsterapeuter, hjälper till med inställningen på en rullstol.

Hälso- och sjukvård står inför nya utmaningar och det kommer att behövas nya arbetssätt och metoder för att möta samhällets framtida behov. Som samarbetspartner till vården hjälper Sodexo sina kunder med kostnadseffektiva helhetslösningar som medför ökad hållbarhet. Så att vården kan fokusera på det den är bäst på, att vårda patienterna.

Logistik och service runt patienthjälpmedel är en viktig fråga för vården, och det är något som behöver fungera smidigt för både vård och patient.

– Vi hjälper vården att leverera hjälpmedel och har genom åren byggt upp en bred kompetens inom området. Trots pandemin, som blev en stor utmaning, lyckades vi att anpassa vår verksamhet för att skydda brukarna, vårdpersonal och våra medarbetare på bästa sätt. Det beror mycket på vår engagerade personal som ställt upp med övertid och flexibilitet för att hitta nya lösningar, berättar Jan Möller, Enhetschef Sodexo Hjälpmedelsservice Östergötland. 

Kostnadseffektiv lösning

Sodexo hjälper sedan några år tillbaka Region Östergötland och de 13 kommunerna i regionen med att säkerställa att vården får tillgång till hjälpmedel för patienter med funktionsvarianter. Som exempelvis rollatorer, rullstolar, käppar, madrasser, lyftanordningar och hygienhjälpmedel. 

– Vi samarbetar nära våra kunder för att se till att vi hela tiden har ett sortiment som överensstämmer med vårdens behov. Vi erbjuder en helhetslösning där vi äger produkterna, lagerhåller och rekonditionerar huvuddelen av de hjälpmedel som levereras ut. Vi har också byggt upp en gedigen kompetens som produktspecialister; alla våra rådgivare är utbildade arbetsterapeuter/fysioterapeuter för att säkerställa att våra produkter motsvarar brukarens behov på bästa sätt. Det är fortfarande ovanligt att regioner och kommuner i Sverige lägger ut hela hjälpmedelsverksamheten till extern leverantör, här kan vi underlätta sjukvårdens utmaningar genom kostnadseffektiva och hållbara lösningar kring hjälpmedel. 

Säkerställer regelefterlevnad

Från och med slutet av maj i år gäller en ny europeisk lag, MDR, där syftet är att skapa en gemensam lagstiftning inom EU för att få fram säkrare medicintekniska produkter. 

– Vi håller just nu på att implementera och justera arbetssätt och rutiner för att möta de krav den nya förordningen ställer. För oss som leverantör är det viktigt att våra kunder kan lita på att vi efterlever de regelkrav som finns. Här kan vi verkligen hjälpa vården att säkerställa så att alla lagkrav efterlevs. 

Tillför cirkulär ekonomi 

Genom att ta tillbaka använda hjälpmedel och rekonditionera, tvätta, desinficera och reparera, säkerställer Sodexo att produkterna går att återanvända. 

– Vi bidrar till en cirkulär ekonomi och ökad hållbarhet för våra kunder. Att utveckla en kvalitetssäkrad och effektiv rekonditioneringsprocess är något som vi har satsat på och vi märker att det finns ett stort behov inom den svenska vården. Vår ambition är att utveckla vårt koncept för fler regioner framöver, säger Jan Möller.

Läs mer om Sodexo här 

Om Sodexo
Sodexo är världsledande inom service för livskvalitet. Med 420 000 medarbetare och verksamhet i 64 länder, servar vi 100 miljoner människor varje dag. Genom mer än 100 tjänster erbjuder vi våra kunder integrerade servicelösningar som ständigt har utvecklats sedan den dag företaget bildades 1966. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sodexo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?