1515
Annons

Nikes kontroversiella reklamkampanj drog in 43 miljoner dollar – under första dygnet

Nikes kampanj med den polariserande amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick ledde till bakslag på börsen. När det gäller medieexponering gick det dock betydligt bättre, rapporterar Bloomberg. 

Foto:Mike McCarn

I samband med 30-årsfirandet av sin slogan Just do it så valde Nike att göra en kontroversiell man till sitt affischnamn. Kontraktlöse Colin Kaepernick, tidigare quarterback för San Francisco-laget 49ers, tappade sin plats i laget som följd av att han knäböjt under den amerikanska nationalsången. Detta för att protestera mot rasism och polisiärt övervåld mot minoriteter, något som förargade många. Inte minst president Trump och hans sympatisörer. 

Kampanjen fick stort motstånd, brände skor och andra Nike-produkter och uppmanade till bojkott av sportföretaget. Dessutom så påverkades Nikes börsvärde, de backade med 3,2 procent under tisdagen. Däremot var intäkterna från medieexponeringen plåster på såren. 

Enligt reklamföretaget Apex Marketing Group så genererade reklamkampanjen 43 miljoner dollar efter all uppmärksamhet. Detta inom 24 timmar sedan inlägget publicerades, skriver Bloomberg.

Framtiden då? Jo, researchföretaget NPD hävdar att trots den inledande nedåttrenden på börsen inte bör oroa Nike. Långsiktigt kommer Kaepernick-kampanjen snarare att gynna dem. 

"Nike bryr sig mest om kategorin influencers och  trendsättare – varav de flesta av dem omfamnar deras beslut. De vet att de kommer förlora några kunder kortsiktigt, men det är inte dem som driver deras vinster", säger Howe Burch, före detta reklamchef hos sportföretaget Reebok. 


Innehåll från EKNAnnons

Så försäkrar Kiruna-bolaget jätteaffärerna i utlandet

Kiruna Wagon tillverkar godsvagnar, och hittills har kunderna mest varit svenska gruvjättar. Men med affärer i Egypten och kanske Zambia – större än de senaste 15 årens sammanlagda omsättning – har de tagit hjälp på flera sätt av Exportkreditnämnden, EKN.

Läs mer om hur du kan minska betalningsrisken i dina exportaffärer. 

Historien om Kiruna Wagon tog sin början under tidigt 2000-tal. LKAB behövde nya och bättre malmvagnar och uppdraget föll på ett konsortium av norrländska företag och verkstäder. Ur det konsortiet växte Kiruna Wagon fram, i dag ägt av tre norrländska familjer.

– Vi fick sedan kunder som Boliden och Kaunis Iron och hade till slut 100 procent av den svenska marknaden i vår lilla nisch. Då insåg vi att vi var tvungna att titta på export, säger Fredrik Kangas som är vd på Kiruna Wagon.

Så fort export kom på tal tog Kiruna-bolaget kontakt med EKN, som har i uppdrag att hjälpa svenska exportföretag. I en rad offerter till kunder i utlandet använde de sig av EKN:s garanti för kundfordringar – garantin innebär att Kiruna Wagon får betalt även om kunden till slut inte kan betala.

”Nödvändigt för att ens våga offerera”

– Den här garantin var absolut nödvändig för att vi ens skulle våga offerera på en stor affär om 300 vagnar till Egypten. När vi vet att vi får betalt är det dessutom lättare att erbjuda kunder bättre och längre kreditvillkor, vilket ofta är en förutsättning för att få kontraktet.

Just nu planerar Kiruna Wagon för en ännu större affär tillsammans med Alstom, före detta Bombardier, gällande 1 500 vagnar till Zambia. Det är nästan lika många som företaget levererat sedan det grundades i början av 2000-talet.  Och här har en annan garanti från EKN varit nyckeln i offertarbetet.

EKN garanterade förskottsgarantin

– Affären är så stor att vi behövde få ett förskott på 50 miljoner kronor för att ens kunna börja tillverka. Alstom behövde då en garanti från vår bank för det förskottet, men banken behövde i sin tur säkerhet för att våga ställa ut garantin. Och det löste EKN, förklarar Fredrik Kangas.

EKN gick in och garanterade bankens kreditrisk i förskottet, och på så sätt kunde Alstom säga ja till förskottsbetalningen. Enligt Fredrik Kangas var det avgörande.

– Hela affären bygger på den här förskottsgarantin, och det hade verkligen inte gått att lösa på något annat sätt. De här garantierna från EKN har varit absolut avgörande för vår export och vår tillväxtresa.

Vill du veta mer om hur du kan stärka din globala konkurrenskraft, klicka här.

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?