I utkanten av centrala Kungsbacka i Hede industriområde lät textiltransferföretaget Perma Press grundare Egil Norheim bygga företagets lokaler i ett plan redan år 1991.
Vd Alice Norheim, dotter till Egil, visar planritningen för byggnaden som är på 2.000 kvadratmeter.
”Egil tyckte det var bättre att bygga större än vad företaget då behövde, i stället för att behöva flytta när verksamheten växte”, berättar Alice Norheim, vd och delägare.
Alice Norheim, som tog över som vd för fem år sedan, visar sina planer för att bygga ut fastigheten med ytterligare 630 kvadratmeter. Det blir en av företagets största investeringar hittills på närmare 10 miljoner kronor.
”Vi behöver expandera lokalerna dels då flera moment av produktionen är trångbodda i dag och dels för att få plats med en produktionslina till för att öka produktionskapaciteten så att vi kan möta en ökad efterfrågan”, säger Alice Norheim.
Och hon tillägger:
”Jag vill inte bara vara andra generationen som förvaltar det min pappa byggt upp, utan jag vill också vara med och skapa förutsättningar att utveckla verksamheten för framtiden.”
Vid en av de befintliga produktionslinorna står maskinoperatören Amar Pierredal som varit med sedan bolaget grundades 1987. Han ställer in maskinen för att med Perma Press PVC-fria textilfärg trycka företagsloggor på blanka värmetransfersark.
Dessa värmetransfers avsedda för applicering på tyg levereras sedan till kunder runt om i världen som exempelvis sysslar med profilering av arbetskläder. I Sverige är Tingstad en viktig kund och liknande samarbetspartners har man även i Italien och Nederländerna.

”Vi arbetar i ledet innan loggan appliceras på exempelvis en overall eller jacka. Att använda värmetransfers till profilkläder är en kostnadseffektiv tryckteknik. På uppdrag av våra kunder kan vi producera volymer från 25 ark upp till flera miljoner ark”, säger Alice Norheim.
Dessutom tillverkar och säljer Perma Press egenutvecklade värmepressar för applicering av värmetransfers på tyg och en automatisk pulvermaskin som är ett led i produktionslinan vid tillverkningen av värmetransfers. Maskinerna har utvecklats av Egil Norheim och byggs här på plats i Kungsbacka.
Perma Press har 22 anställda och omsatte 35 Mkr under 2021. Det är en återhämtning från pandemiåret 2020 då omsättningen minskade till 31 Mkr.
Och 2022 blev ett ännu starkare år då företaget nådde en omsättning på 43 Mkr, ett nytt rekord. Exporten står för hälften av omsättningen.
”Det är ett fantastiskt resultat som beror på flera saker. Det blir allt viktigare för företag att synas och enklast är att sätta sin logga på kläder, så där ökar efterfrågan från befintliga och nya kunder. Dessutom ser vi en positiv valutaeffekt då svenska kronan var svag och det gynnade vår export”, säger hon.
Alice Norheims pappa Egil Norheim var pionjär inom värmetransferbranschen. Med sitt brinnande intresse för ny teknik har hans uppfinningar gjort det möjligt för Perma Press att ligga i framkant ända sedan 1980-talet. Så när sportklädesjätten Nike år 2004 ville att deras leverantörer skulle använda PVC-fri färg i produktionen vände man sig till lilla Perma Press i Kungsbacka som då omsatte 17 Mkr. Adidas och H&M gjorde likadant.
”Kemikalieinspektionens planer att förbjuda skadlig plast såsom PVC gjorde att Egil började utveckla en PVC-fri textilfärg. Det tog fem år men 1996 kunde han lansera den nya produkten som var världsunik”, säger Alice Norheim.
Di får inte fotografera där den PVC-fria färgen blandas för hand på företaget.
”Vi utvecklar de kemiska recepten för färgerna hela tiden men tar inte patent för att undvika plagiat”, säger företagets kemist Peter Söhrman som arbetat här i 17 år.
Färgens egenskaper gör att överskott återbrukas i ett slutet kretslopp och därför behövs inte ett reningsverk vilket annars är en vanlig lösning för att minska miljöpåverkan.
”Färgen är en vattenbaserad enkomponetsfärg som går att återanvända om och om igen vilket minimerar spill”, säger han.
Hållbarhetsarbetet är en del av företagets pågående utvecklingsarbete.
”Vi vill hela tiden bli bättre. Utmaningen är att både ha hållbarhet i produktionen och samtidigt hög kvalitet på produkterna. Här går utvecklingen framåt”, säger Alice Norheim.

Klädjättarna har numera ersatts med flera men mindre kunder som är redo att betala för hög kvalitet.
”Vår tillverkningsprocess tar längre tid men då blir felmarginalerna och svinnet minimalt och kvaliteten hög så det gör vi inte avkall på”, säger Alice Norheim.
Innan Alice Norheim tog klivet in i familjeföretaget för sju år sedan då som vice vd och HR-ansvarig hann hon göra värnplikten och studera kriminologi. Hon är också utbildad make-up artist och drev eget ett tag. Dessutom har hon studerat kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet och grafisk kommunikation.
”Nej det var inte alls självklart att arbeta i familjeföretaget då jag och min syster Elin fick frågan av pappa 2015 om vi ville ta över eller sälja. Men vi bestämde oss för att ta över som ägare och att jag skulle sköta det operativa när pappa slutade.”
Ett beslut hon inte ångrar men generationsskiftet gick snabbare än planerat på grund av sjukdom, så redan 2018 lämnade Egil över vd-stolen till Alice.
”Jag tog över ett välskött stabilt bolag med låg personalomsättning och hög kompetens kring produktionen och produkterna. Flera av de anställda har sett mig växa upp här i företaget så det är ett genuint familjeföretag.”
Den känslan vill hon behålla även framåt.
”Jag vill fortsätta växa företaget men långsamt och kontrollerat till runt 25 anställda men inte fler för att just kunna behålla familjeföretagets fördelar, i övrigt får effektiviseringar och automatiseringar driva volymtillväxten i produktionen”, säger Alice Norheim.