Niinistö mot klar seger i Finland

Allting pekar mot att Sauli Niinistö sitter kvar som Finlands president efter dagens val, troligen utan en andra valomgång.

Bland dem som förhandsröstat — över 36 procent av väljarna — har Niinistö fått 64.4 procent.

Sauli Niinistö log stort då han såg resultatet av förhandsrösterna.

"Jag är mycket nöjd över dessa siffror", sade Niinistö i Yles sändning, enligt nyhetsbyrån SPT.

Den 69-årige presidentens främste rival, Pekka Haavisto från De gröna, fick bara 11,3 procent av förhandsrösterna.

Om resultatet står sig när alla röster räknats och Niinistö får över 50 procent blir han historisk. Han blir då den förste att väljas redan i första omgången sedan valsystemet infördes 1994, rapporterar AFP. Om han inte får en majoritet väntar en ny valomgång mellan de två främsta kandidaterna den 11 februari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?