ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nigerias val stoppat i sista minuten

  • Presidentkandidaten Atiku Abubakar utmanar sittande presidenten. Foto: GEORGE OSODI

Nigerias presidentval, som var planerat till lördagen, skjuts upp en vecka. Enligt valkommissionen går det inte att genomföra som planerat och i stället ska valet hållas den 23 februari.

Valkommissionens besked kom bara några timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat. Kommissionen hänvisar till problem med logistiken, efter rapporter om svårigheter med distributionen av valmaterial.

Landets styrande parti, All progressives congress (APC), och främsta utmanaren, People's democratic party (PDP), skyller på varandra och säger att motståndaren orkestrerat förseningen som ett sätt att manipulera valet.

"Vi har tidigare varnat för att PDP är ute efter att misskreditera processen så fort de inser att de inte har tillräckligt stöd för att vinna valet. Vi uppmanar valkommissionen att inte konspirera med PDP", säger Festus Keyamo, talesperson för APC.

PDP-kandidaten Atiku Abubakar anklagar i sin tur den sittande APC-regeringen för att ligga bakom uppskjutandet. Han menar att APC:s motiv är att få färre nigerianer att delta i valet.

"Vi kommer att ta oss igenom det här. Man kan skjuta upp ett val, men man kan inte skjuta upp ödet", säger Abubakar i ett uttalande.

Abubakar, före detta vicepresident, utmanar den sittande presidenten Muhammadu Buhari (APC). 84 miljoner personer har registrerat sig för att rösta och det förutspås bli ett jämnt lopp mellan de två när Afrikas folkrikaste nation går till val.

Förra gången nigerianerna valde president, 2015, sköts valet upp sex veckor. Då hänvisade valkommissionen bland annat till problem med säkerheten eftersom delar av militären var upptagna på annat håll.

Den förklaringen ratades av många som ansåg att uppskjutandet var ett sätt för dåvarande presidenten Goodluck Jonathan (PDP) att försöka vinna tillbaka röster. Muhammadu Buhari och APC anklagade Jonathan för att försöka mixtra med valet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies