Nigeria anklagar oljejättar för korruption

Nigeria har valt att återigen skicka in korruptionsanklagelser mot Shell, Eni och ett antal andra oljeföretag för köpet av ett oljefält 2011, skriver The New York Times.

Bolagen anklagas för att ha mutat tjänstemän i samband med förvärvet av licensblock OPL 245. Fältet innehåller 9,2 miljarder fat av olja och köptes för 1,3 miljarder dollar. I januari beordrade en nigeriansk domstol att fältet borde tillfälligt återtas av regeringen.

Rättstvisten kring fältet är sedan tidigare pågående och en ny dom väntas den 13 mars. Den ska ta ställning till Shells och Enis överklagan om beslaget av oljefältet.

De nya anklagelserna som Nigeria riktar mot bolagen kommer efter att landets ekobrottsmyndighet, Efcc, hittat nya bevis. Det uppgav Jonson Ojogbane som är senior åklagare till Reuters.

Eni sade sig inte ha blivit informerade om de nya anklagelserna. Shell har ännu inte uttalat sig i frågan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?