Hoppa till innehållet

Annons

Nicklas Storåkers: Klart vi vågar stämma Google

Google och Facebook har fått härja fritt för länge. Nu kommer de första tecknen på att folket börjar återta makten. Det menar Pricerunners vd Nicklas Storåkers.

”Jag tror att makten kommer att förskjutas inom de närmaste 5-10 åren”, säger han.

Nicklas Storåkers.
Nicklas Storåkers.Bild: Evelina Carborn

Nicklas Storåkers, vd för prisjämförelsesajten Pricerunner och investerare i robotförvaltaren Lysa, gästade Börsmorgon på måndagen.

Där fick han ge sin bild på allt från börsens utveckling till e-handlarnas framtid och Googles hantering av den kritik och de miljardböter sökjätten tacklats med den senaste tiden.

I somras fick Google en rekordstor bot på 23 miljarder kronor för att ha missbrukat sin dominerande ställning. Eu-kommissionen ansåg att Google under en längre tid brutit mot konkurrensreglerna genom att främja sin egen prisjämförelsetjänst, Google Shopping, framför andra sajter som svenska Pricerunner.

”Google åkte på de högsta böterna någonsin, men det kan bli mer. Notan kan lätt hamna på mellan 50 och 100 miljarder. Det är ett enormt belopp men fortfarande ett litet belopp för ett bolag som har ett börsvärde på över 6.000 miljarder. Dessutom har alla shoppingjämförelsesajter i Europa möjlighet att stämma Google för de skador de har lidit. Det finns ju hundratals prisjämförelsesajter inom EU, så det kan blir en dyr nota för Google”, säger Nicklas Storåkers i Börsmorgon.

Han skulle själv inte dra sig för att stämma Google om det kändes ekonomiskt motiverat.

”Vi tittar på hur andra gör så får vi se. Det är klart att vi vågar stämma Google men det måste vara ekonomiskt rationellt att göra det också. Vi har roligare saker att hitta på.”

Nicklas Storåkers delar upp internets utveckling i två generationer, där han nu ser tecken på att en tredje är på intågande. 

”Första generationen handlade mycket om öppna hemsidor. Andra generationen, där vi befinner oss nu, handlar om plattformsbolagen. Nu ser vi de första tecknen på tredje generationens internet där privatpersoner återtar makten från plattformsbolag som Amazon, Google, Facebook och Instagram”.

Pricerunners vd menar att EU-kommissionens dom mot Google är ett tecken på maktövertagandet liksom den färska granskningen som Expressen och DN gör mot Google. EU:s nya dataskyddsförordning GDPR, där man har rätt att flytta sin identitet från sociala medier, är ytterligare ett. Nicklas Storåkers tippar på att vi kommer få se en maktförskjutning inom de närmaste åren.

”Google och Facebook har gjort fantastiska saker för världen och mänskligheten men de ha fått härja fritt med våra identiteter och vår personliga information. Jag blev närmast provocerad när Facebooks Mark Zuckerberg berättade att de skulle ändra på algoritmen så du får se mer privat och mindre nyheter. Det låter som en bra grej men innebär att en eller ett väldigt litet antal personer bestämmer över två miljarder användares vardag och hur vi uppfattar vår omvärld. Det är helt orimligt och direkt farligt att det är så.”

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera