1515
Annons

Nicklas Storåkers: Klart vi vågar stämma Google

Google och Facebook har fått härja fritt för länge. Nu kommer de första tecknen på att folket börjar återta makten. Det menar Pricerunners vd Nicklas Storåkers.

”Jag tror att makten kommer att förskjutas inom de närmaste 5-10 åren”, säger han.

Nicklas Storåkers.
Nicklas Storåkers.Bild:Evelina Carborn

Nicklas Storåkers, vd för prisjämförelsesajten Pricerunner och investerare i robotförvaltaren Lysa, gästade Börsmorgon på måndagen.

Där fick han ge sin bild på allt från börsens utveckling till e-handlarnas framtid och Googles hantering av den kritik och de miljardböter sökjätten tacklats med den senaste tiden.

I somras fick Google en rekordstor bot på 23 miljarder kronor för att ha missbrukat sin dominerande ställning. Eu-kommissionen ansåg att Google under en längre tid brutit mot konkurrensreglerna genom att främja sin egen prisjämförelsetjänst, Google Shopping, framför andra sajter som svenska Pricerunner.

”Google åkte på de högsta böterna någonsin, men det kan bli mer. Notan kan lätt hamna på mellan 50 och 100 miljarder. Det är ett enormt belopp men fortfarande ett litet belopp för ett bolag som har ett börsvärde på över 6.000 miljarder. Dessutom har alla shoppingjämförelsesajter i Europa möjlighet att stämma Google för de skador de har lidit. Det finns ju hundratals prisjämförelsesajter inom EU, så det kan blir en dyr nota för Google”, säger Nicklas Storåkers i Börsmorgon.

Han skulle själv inte dra sig för att stämma Google om det kändes ekonomiskt motiverat.

”Vi tittar på hur andra gör så får vi se. Det är klart att vi vågar stämma Google men det måste vara ekonomiskt rationellt att göra det också. Vi har roligare saker att hitta på.”

Nicklas Storåkers delar upp internets utveckling i två generationer, där han nu ser tecken på att en tredje är på intågande. 

”Första generationen handlade mycket om öppna hemsidor. Andra generationen, där vi befinner oss nu, handlar om plattformsbolagen. Nu ser vi de första tecknen på tredje generationens internet där privatpersoner återtar makten från plattformsbolag som Amazon, Google, Facebook och Instagram”.

Pricerunners vd menar att EU-kommissionens dom mot Google är ett tecken på maktövertagandet liksom den färska granskningen som Expressen och DN gör mot Google. EU:s nya dataskyddsförordning GDPR, där man har rätt att flytta sin identitet från sociala medier, är ytterligare ett. Nicklas Storåkers tippar på att vi kommer få se en maktförskjutning inom de närmaste åren.

”Google och Facebook har gjort fantastiska saker för världen och mänskligheten men de ha fått härja fritt med våra identiteter och vår personliga information. Jag blev närmast provocerad när Facebooks Mark Zuckerberg berättade att de skulle ändra på algoritmen så du får se mer privat och mindre nyheter. Det låter som en bra grej men innebär att en eller ett väldigt litet antal personer bestämmer över två miljarder användares vardag och hur vi uppfattar vår omvärld. Det är helt orimligt och direkt farligt att det är så.”


Nya rejäla lyft på Wall Street – anrik varuhuskedja rapportrusar

Wall Street följer upp onsdagens breda uppgångar med nya kraftiga lyft. Bland enskilda aktier rusar den anrika varuhuskedjan Macys efter sin rapport.

S&P 500 stiger 1,5 procent i den inledande handeln, Dow Jones handlas upp 1,4 procent. Tekniktunga Nasdaq vände en initial nedgång till en uppgång på 1,9 procent.

Bland enskilda bolag har chiptillverkaren Nvidia vänt en nedgång till plus 1,5 procent efter sin kvartalsrapport. Nvidia slog förväntningarna både vad gäller intäkter och resultat, men flaggade för sämre siffror under det andra kvartalet.

Varuhusjätten Macys, som grundades 1929, rusar över nära 13 procent efter sin kvartalsrapport där bolaget höjde guidningen för vinsten för helåret.

Macys, som även äger klassiska Bloomingdales med anor från 1861, slog analytikernas förväntningar för det första kvartalet. Vinsten på 1,08 dollar per aktie var klar över förväntningarna på 0,82 dollar per aktie, enligt Refinitivs sammanställning. Intäkterna på 5,35 miljarder dollar var strax ovanför förväntningarna på 5,33 miljarder dollar.

Macys upprepade guidningen för försäljningen för helåret 2022 men flaggade även för att lönsamheten skulle bli högre än vad varuhusjätten tidigare räknat med. Macys räknar nu med att vinsten per aktie för helåret landar på 4,53-4,95 dollar per aktie jämfört med tidigare prognos på 4,13-4,52 dollar per aktie.

Twitter stiger över 5 procent efter att Elon Musk utlovat att lägga mer egna pengar i budet på Twitter. Tidigare har Tesla-vd:n åtagit sig att stå för 27,25 av budets 44 miljarder dollar, men enligt nya papper inskickade till den amerikanska finansinspektionen är Elon Musks privata åtagande nu 33,5 miljarder dollar.

Bland de Stockholmsbörsnoterade bolag som även handlas i USA noteras ABB upp 1,5 procent, Astra Zeneca stiger 0,1 procent, Autoliv stiger 2,9 procent, Ericsson stiger 1,1 procent och Nokia stiger 2,3 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?