1515
Annons

NGM-bolag handelsstoppas efter kursras

ASTG, som handlas på NGM, har handelsstoppats efter att ha rasat nästan 30 procent.  

Tidigare under torsdagen sade vd:n Andreas Adelgren att kurshalveringen i ASTG under de två senaste dagarna är en enorm överreaktion, och att aktien borde handelsstoppas.

"Kursreaktionen är helt befängd. Bolaget har aldrig varit i bättre läge och det kommer att komma mera nyheter, det är synd om människorna som säljer av. Vi är precis i slutfasen av att inleda en strategisk allians med Indra och är på väg att skicka ut pressmeddelande", säger han och tillägger att han kommer kontakta NGM för att stoppa handeln i aktien.

På torsdagen blev det känt att revisionsbyrån PWC i revisionsberättelsen i den färska årsredovisningen skriver att det finns "ett antal osäkerhetsmoment" rörande bolagets framtida finansiering vilket i sin tur "medför att det kan finnas betydande tvivel för bolagets fortsatta drift". Revisorerna pekar på att bolagets likvida medel vid årsskiftet uppgick till 1,4 miljoner kronor medan dess kortfristiga skulder summerade till cirka 25 miljoner kronor.

Andreas Adelgren ser dock inte någon finansieringsrisk eftersom det getts muntliga garantier från stora ägare av konvertibler att rulla över dessa när de förfaller. Finansieringsbehovet är således mindre än de 25 miljoner kronor som de kortsiktiga fordringarna vid årsskiftet indikerade, enligt honom.

Han ser vidare "inga problem" för bolaget att få in behovet av ytterligare lån eller tillskott i storleksordning 5 miljoner kronor för att säkerställa rörelsekapitalbehovet för 2017.

Andreas Adelgren säger att han inte sålt några aktier i bolaget men gärna skulle köpa - om han kunde.

"Men det vågar jag inte, annars skulle jag likt Reidar Östman köpa 2 miljoner aktier", säger han.

ASTG:s största ägare Reidar Östman köpte 2 miljoner aktier på onsdagen till ett värde om knappt 1 miljon kronor, enligt Finansinspektionens insynslista.


Valet 2022

Näringslivet vill ha en regering med M, KD och L

En majoritet av företagsledarna vill se en ny regering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna efter valet i höst. 

Stödet för Sverigedemokraterna är betydligt lägre.

Enligt den nya Di-barometern vill 80 procent av de tillfrågade näringslivstopparna att Moderaterna ska ingå i en ny regering efter valet. På andra plats kommer Kristdemokraterna, som 61 procent vill se i en ny regering. Därefter kommer Liberalerna, med 55 procent.

Det är de partierna som får över 50 procent i Ipsos mätning.

”Det är tydligt att de allra flesta i den här målgruppen vill se en M-ledd regering och att både KD och L ska ingå i den”, säger Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos.

När det gäller Sverigedemokraterna, som Ulf Kristersson räknar in i sitt regeringsunderlag, uppger drygt var tredje företagsledare, 37 procent, att de vill se partiet i en ny regering. Därefter kommer Centerpartiet, som flera gånger de senaste åren släppt fram en S-regering, som får 30 procent. 

Det tolkar Jonas Fritz som att vissa inom näringslivet fortfarande hoppas att alliansen ska återuppstå efter valet.

”Siffran visar att det fortfarande finns kvar någon form av dröm om en regering med de gamla allianspartierna bland de här väljarna”, säger han.

Centerpartiet är i dag det enda partiet som inte tagit tydlig ställning i regeringsfrågan. Beskedet från Annie Lööf är att hon vill se en bred lösning i mitten, där varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet får något avgörande inflytande.

Det är en linje som kan bli problematisk, tror Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.   

”Centerpartiets generella problem, som gör att de har det svårt just nu och kommer att få en ganska tuff valrörelse, är att de har en ohållbar linje i regeringsfrågan som är svår att kommunicera”, säger han.

”De säger att de kan tänka sig både Ulf Kristersson och Magdalena Andersson som statsminister. Men Annie Lööf har ett bestämt villkor, att de inte får samarbeta med SD respektive V och det faller på sin egen orimlighet, det är inte så verkligheten ser ut”, fortsätter han.

Tommy Möller tror att regeringsfrågan kommer att få en framträdande roll i valspurten och att många väljare, inte minst i näringslivet, vill ha klara besked om vad som väntar.

När det gäller just Centern är det uppenbart, anser han, att partiet lutar åt vänster, även om det inte är uttalat.

”Det kanske skulle vara enklare på ett sätt och dra av plåstret och säga att man föredrar samarbete med vänstersidan eftersom man har agerat på det sättet. Sverigedemokraterna är en större styggelse för Centerpartiet än vad Vänsterpartiet är”, säger han.

När det gäller Socialdemokraterna vill 25 procent av de tillfrågade företagsledarna att de ska ingå i nästa regering. Stödet för Miljöpartiet och Vänsterpartiet är väsentligt lägre och ligger på 5 respektive 3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?