NGM-bolag handelsstoppas efter kursras

ASTG, som handlas på NGM, har handelsstoppats efter att ha rasat nästan 30 procent.  

Tidigare under torsdagen sade vd:n Andreas Adelgren att kurshalveringen i ASTG under de två senaste dagarna är en enorm överreaktion, och att aktien borde handelsstoppas.

"Kursreaktionen är helt befängd. Bolaget har aldrig varit i bättre läge och det kommer att komma mera nyheter, det är synd om människorna som säljer av. Vi är precis i slutfasen av att inleda en strategisk allians med Indra och är på väg att skicka ut pressmeddelande", säger han och tillägger att han kommer kontakta NGM för att stoppa handeln i aktien.

På torsdagen blev det känt att revisionsbyrån PWC i revisionsberättelsen i den färska årsredovisningen skriver att det finns "ett antal osäkerhetsmoment" rörande bolagets framtida finansiering vilket i sin tur "medför att det kan finnas betydande tvivel för bolagets fortsatta drift". Revisorerna pekar på att bolagets likvida medel vid årsskiftet uppgick till 1,4 miljoner kronor medan dess kortfristiga skulder summerade till cirka 25 miljoner kronor.

Andreas Adelgren ser dock inte någon finansieringsrisk eftersom det getts muntliga garantier från stora ägare av konvertibler att rulla över dessa när de förfaller. Finansieringsbehovet är således mindre än de 25 miljoner kronor som de kortsiktiga fordringarna vid årsskiftet indikerade, enligt honom.

Han ser vidare "inga problem" för bolaget att få in behovet av ytterligare lån eller tillskott i storleksordning 5 miljoner kronor för att säkerställa rörelsekapitalbehovet för 2017.

Andreas Adelgren säger att han inte sålt några aktier i bolaget men gärna skulle köpa - om han kunde.

"Men det vågar jag inte, annars skulle jag likt Reidar Östman köpa 2 miljoner aktier", säger han.

ASTG:s största ägare Reidar Östman köpte 2 miljoner aktier på onsdagen till ett värde om knappt 1 miljon kronor, enligt Finansinspektionens insynslista.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?