1515

Nextjet går i konkurs

Flygbolaget Nextjet AB och Nextjet Sverige AB ansöker om konkurs, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Från och med klockan 13.00 i dag ställs samtliga flygningar med Nextjet in.

Foto:Johan Nilsson / TT

"Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid", kommenterar vd Magnus Ivarsson i pressmeddelandet.

På sin Facebook-sida skriver bolaget att kunder som bokat som bokat en resa ska vända sig till sin resebyrå eller kortutgivare. 

"Vår kundtjänst håller tills vidare stängt", skriver Nextjet som uppmanar passagerare att inte åka till flygplatserna. 

Nextjet har 16 flygplan, 330 anställda och flyger till 17 destinationer. Bolaget har nischat in sig på mindre flygplatser som Hemavan, Halmstad och Gällivare.  

Bolaget har gjort stadiga förluster de senaste åren.

I fjol räddades bolaget av en nyemission och en flygplansförsäljning som gav bolaget totalt 70 Mkr.

Bolaget fick samtidigt in nya ägare i form av Air Åland, Alandia Air och österbottniska Solving och Herrfors. 

Även vd Magnus Ivarsson är ägare i bolaget.

Enligt den senaste offentliga årsredovisningen, den för 2016, omsatte flygbolaget 506 Mkr och gjorde en förlust på drygt 21 Mkr.

"Nyemission, aktieägartillskott och ägarlån om totalt ca 30 msek har skapat nödvändigt utrymme för att hantera den likvida situationen", skrev bolaget i årsredovisningen för 2016.

Di har sökt vd Magnus Ivarsson.


Innehåll från Svenskt NäringslivAnnons

Tröttnade på svensk sjukvård – nu startar hon sjukhus

För 17 år sedan klev hon av för att starta eget.

Men när Annika Sundbom Åström hoppade in på IVA under coronakrisen märkte hon att något inte stod rätt till.

Nu drar Sveriges mest okända vårdpionjär igång ett helt nytt sjukhus.

Tidningen Näringslivet - En företagsnära nyhetstjänst: Besök tn.se

Annika Sundbom Åström har en bakgrund som IVA-sjuksköterska på Sollefteå sjukhus. 2003 lämnade hon för att starta eget och har sedan dess arbetat som ledarutvecklare. Under coronakrisen hoppade hon in kort in till IVA, men märkte snabbt att mycket hade förändrats.

– Jag upplevde att tilliten hade minskat och att gemenskapen inte var lika stark. Det finns en större detaljkontroll och tilliten till varje enskild medarbetare har minskat. När ledningen saknar vision och inte litar på sig själv så litar den inte heller på omgivningen.

Målet är att skapa ett nytt sjukhus

Nyligen fick hon ett uppdrag av aktiebolaget Ådalsklinikerna som har köpt upp Hammars gamla sjukhem utanför Nyland. Målet är att skapa ett nytt sjukhus. Tanken är att sjukhuset ska innehålla en specialistklinik inom kirurgi samt en kvinnoklinik och en smärtklinik.

– Jag vill skapa ett sjukhus där jag själv skulle vilja få vård. Där man ser hela människan.

Aktieägarna består främst av medlemmar ur gruppen ”Ådalen reser sig”, som skapades i syfte att rädda Sollefteå sjukhus.

– Våra aktieägare består av människor som alla vill se en sjukvård så som vi vill att den ska vara; tillgänglig, tillitsfull och som har visioner.

Fastigheten är ett gammalt barnhem från 1929 på 14 000 kvadratmeter som omgärdas av ytterligare sju hektar mark. Annika Sundbom Åström konstaterar att de samlat ihop tillräckligt mycket kapital för att köpa fastigheten och påbörja projektet.

– Vi har kapital men inte tillräckligt mycket än så länge. Vi kommer fortfarande att behöva kapital för att bland annat renovera och rekrytera personal. Vi ökar fortfarande med medlemmar som vill bidra och vi märker att behovet av en ny form av sjukvård är stort. Det som är bra med att ha flera som vill bidra är att ju fler man är desto mindre måste varje enskild person stoppa in.

Storslagen vision

Visionen är storslagen. Enligt Annika Sundbom Åström ska sjukhuset uppfylla några av Agenda 2030 målen.

– Vi vill vara självhushållande i så stor utsträckning som det går i framtiden. Inledningsvis skapa samarbeten med lokala distributörer. När det var sjukhem var det ett självhushåll och det finns redan vinbärsbuskar och äppelträd. Miljön är helt makalös.

Det är många som känner att de har svikits när det gäller dagens sjukvård, konstaterar Annika Sundbom Åström.

– I dag pratas det mycket om privatisering, men egentligen spelar det inte så stor roll om det drivs av ett aktiebolag eller en region. Pengarna som kommer in ska användas med respekt och för att skapa ett bättre samhälle oavsett, säger hon och fortsätter:

– Det skulle vara jätteroligt att göra det med skattefinansierade medel, men just nu går det inte. Långsiktiga mål kräver också ganska mycket mod. Och det finns inte heller så många offentliga sektorer som överhuvudtaget har långsiktiga positiva mål.

Prenumerera på TN:s dagliga nyhetsbrev

Mer från Svenskt Näringsliv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenskt Näringsliv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?