1515
Annons

New Yorks guvernör: ”Det värsta är över”

USA är det land där flest människor avlidit i sviterna av coronaviruset. Men landet kan kanske börja starta upp samhällslivet igen nästa månad, enligt regeringens smittskyddsrådgivare.

Och Andrew Cuomo, guvernör i den värst drabbade delstaten New York, säger att kulmen är nådd och att det värsta passerats – om läget hanteras klokt.

Foto:Mark Lennihan

”Jag tror att vi nu kan starta återgången till normalitet”, säger Cuomo.

New York är värst drabbat av samtliga delstater i USA med överfulla sjukhus, improviserade bårhus och massgravar. I New York har 10.056 människor dött, av totalt cirka 22.000 döda i USA.

Men antalet döda det senaste dygnet, 671, är samtidigt det lägsta på drygt en vecka. Och guvernören anser att utvecklingen går åt rätt håll men att det nu är en fråga om en balansgång för att inte öka smittspridningen igen.

”Det värsta är över om vi fortsätter att vara smarta under vägen framåt.”

Restriktionerna i New York har varit mycket tunga, liksom de ekonomiska följderna. Men Cuomo säger nu att hans medarbetare och guvernörer i grannstater jobbar med en plan för att gradvis återigen öppna ekonomin.

Cuomos uttalanden kommer sedan också Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning och del av Vita husets arbetsgrupp för att bemöta coronaviruset, i en intervju med CNN tyckt sig se en kulmen i USA.

”Jag tror att det antagligen kan påbörjas, åtminstone på några sätt, kanske nästa månad”, säger Anthony Fauci.

President Donald Trump har beskrivit beslutet att öppna samhället igen som det svåraste han kommer att fatta som president, när han väger folkhälsan och smittskyddsexperternas bedömningar mot ekonomi och politik.

Men även Fauci talar, liksom Cuomo, om att gradvis öppna samhället ekonomiskt. Det kommer inte att vara som att tända en lampa, utan det kommer att ske gradvis, i område efter område, understryker Fauci.

Han understryker också att smittspridningen kommer att öka igen när ekonomin öppnas, men att det då gäller att testa och smittspåra ännu mer än i dag.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera