Annons

New York: Trög börsstart väntas

En rad banker, bland dessa Bank of America och JP Morgan, drog i gång den amerikanska rapportperioden med besked på fredagen. Storbankernas kvartalssiffror utgjorde dock en blandad kompott och i förhandeln backade Bofa medan JP Morgan steg.

Före börsöppningen visade statistik en något svagare ökning än väntat i detaljhandelns försäljning medan PPI-siffran var i linje med förväntningarna. Ingen större reaktion märktes på marknaderna.

Strax före klockan 15.00 noterades USA-terminerna för Dow Jones, S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite för en uppgång i samtliga index på 0,1 procent.

Torsdagens nedgång på USA-börserna leddes av bank- och finanssektorn, framförallt pressat av en svagare dollar.

I fredagens förhandel visade bankerna en blandad utveckling: Bank of America backade 0,4 procent och Wells Fargo gick ned 0,7 procent. JP Morgan steg däremot 0,3 procent.

Bank of America pressades av att intäkterna på 20 miljarder dollar missade analytikerkonsensus, som låg på 20,8 miljarder dollar enligt Bloomberg News. Det justerade resultatet per aktie på 0:40 dollar överträffade däremot analytikernas förväntningar, som låg på 0:38 dollar per aktie.

Det hjälpte inte heller att Bank of America har för avsikt att höja summan för sina aktieåterköp med 2 miljarder dollar under första halvåret till 4,3 miljarder dollar.

Även Wells Fargo gick ned, med 0,7 procent, efter sin rapport. Vinsten, rensat för eo-poster, uppgick till 1:03 dollar per aktie, mot väntade 1:00 dollar. Intäkterna kom in i stort sett i linje med förväntningarna.

JP Morgan stärktes däremot 0,3 procent i förhandeln, efter bättre tradingintäkter än väntat. Vinsten per aktie, justerat för eo-poster, blev 1:62 dollar och överträffade analytikernas förväntningar på 1:43 dollar per aktie, enligt Bloomberg News.

På makroscenen kan noteras att Fedchefen Janet Yellen, i ett tal under natten till fredagen, sade att USA-ekonomin går riktigt bra och att inflationen nu är "ganska nära" 2-procentsmålet.

Kvar på fredagens makroagenda står ett preliminärt Michiganindex för januari klockan 16.00, samtidigt som lager osålda varor i november redovisas.

Vidare ska Fedchefen i Philadelphia, Patrick Harker, tala om ekonomisk mobilitet klockan 15.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?