1515
Annons

New York Times: Trump har undvikit att betala skatt

NEW YORK. 

Donald Trump har konsekvent undvikit att betala inkomstskatt, och hans fastighetsimperium har gått betydligt sämre än vad som tidigare varit känt. 

Efter New York Times avslöjande på söndagen ökar pressen på Donald Trumps redan hårt pressade omvalskampanj.

Foto:Andrew Harnik

Donald Trump är den enda presidentkandidat i modern tid som inte offentliggjort sina deklarationer. Inte heller som president har han varit lika transparent som sina föregångare när det gäller inkomster och skatteinbetalningar. Tvärtom har han kämpat emot både domstolar och kongressen som försökt att få fram deklarationerna. 

Elaka tungor har hävdat att den tidigare fastighetsmagnaten måste ha något att dölja.

De tycks ha haft rätt. 

För Donald Trump betalade endast 750 dollar i inkomstskatt per år under 2016 respektive 2017, motsvarande 6750 kronor. Innan dess betalade han ingen inkomstskatt alls under tio av de senaste 15 åren, på grund av de stora förluster som hans bolag gjorde.

Uppgifterna publicerades i en omfattande artikel i New York Times på söndagskvällen, efter att tidningen fått tillgång till Donald Trumps deklarationer under mer än 20 år. 

Bilden som målas upp i artikeln är inte smickrande, varken av presidenten, som framställs som skattesmitare, eller av hans fastighetsimperium, som gått allt sämre under åren. Enbart hans golfbanor har exempelvis gått med 315,6 miljoner dollar i förlust sedan år 2000, motsvarande 2,84 miljarder kronor. 

Olagligt är det visserligen inte att kvitta förluster mot intäkter på det sätt som Donald Trump har gjort. Men uppgifterna om hans inkomstskatter ser inte bra ut moraliskt för en politiker som konsekvent hävdat att han står på ”den amerikanska arbetarens” sida. Exempelvis var omsorgen om arbetarna ett av Donald Trumps huvudargument för att riva upp Nafta-avtalet med Kanada och Mexiko och för att gå till handelskrig med Kina.

Stödet från den vita arbetarklassen på landsbygden i mellanvästern var också en av de avgörande faktorerna bakom Donald Trumps valvinst 2016. 

President Trump svarade omedelbart och ursinnigt på publiceringen på söndagskvällen. På en presskonferens förnekade han uppgifterna om skatteinbetalningarna och anklagade New York Times för att rapportera falska nyheter, ”fake news”. 

”Jag betalade mycket, och jag betalade mycket inkomstskatt till delstaten New York”, sa han. 

Hans bolagsadvokat hade i förväg fått möjlighet att gå igenom uppgifterna. Men Trump Organization har inte kunnat presentera några argument som motsäger tidningens fakta.

Uppgifterna går stick i stäv med Donald Trumps image som framgångsrik affärsman. En majoritet av amerikanerna har över tid haft större förtroende för hans förmåga att sköta landets ekonomi än de har haft för Joe Biden, enligt opinionsmätningarna. 

Men granskningen visar tvärtom att presidentens ekonomi är allt annat än välmående. Läget ser dessutom ut att kunna bli än mer allvarligt under kommande år då personliga skulder på totalt 300 miljoner dollar förfaller, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Utöver det riskerar Donald Trump en saftig nota på motsvarande 900 miljoner kronor om han förlorar en pågående tvist med Skatteverket om skatteåterbäring som han tagit emot. 

På presskonferensen på söndagen sa Donald Trump att Skattemyndigheten behandlar honom ”väldigt, väldigt dåligt”, och att det är deras fel att han inte offentliggjort sina deklarationer. Så snart myndigheten är klar med sin revision kommer han dock ”stolt visa sina deklarationer”.

Avslöjandet kommer i ett kritiskt skede av valrörelsen, bara fem veckor innan valdagen. Uppgifterna om presidentens haltande ekonomi trendade på Twitter under hashtaggen ”Trump is broke”, det vill säga ”Trump är pank”. 

Presidenten har redan uppförsbacke i opinionsmätningarna jämfört med utmanaren, Joe Biden, som direkt hängde på drevet. Redan på måndagsmorgonen publicerade Biden-kampanjen en reklamfilm som spreds över sociala medier, som jämför presidentens inkomstskattesats med vad bland andra grundskolelärare normalt betalar under ett år: 7239 dollar, motsvarande 65 151 kronor. 

Demokraternas kandidat väntas också använda de nya uppgifterna under tisdagens debatt. 

”Det är ett tecken på President Trumps förakt för USA:s arbetande familjer att han under flera år utnyttjat skattesystemet, samtidigt som han genomförde Republikanernas skattereform som gynnat de rikaste”, skrev Demokraternas talman, Nancy Pelosi, i ett uttalande på söndagskvällen.  

Men experter tror inte att avslöjandet kommer att ha någon stor påverkan på utgången i valet. 

”Avslöjandet om Donald Trumps skatter kommer inte påverka hängivenheten bland hans kärnväljare, som kommer fortsätta att stödja honom oavsett vad som kommer fram”, säger Alastair Newton, mångårig politisk analytiker och före detta brittisk diplomat, till Di. 

”Möjligen kommer det knuffa över en del osäkra väljare till Joe Biden. Men mer troligt är att uppgifterna tappas bort i nyhetsflödet framöver.”

New York Times har dock utlovat fler artiklar i ämnet under kommande veckor.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?