Annons

New York Times: Trump har undvikit att betala skatt

NEW YORK. 

Donald Trump har konsekvent undvikit att betala inkomstskatt, och hans fastighetsimperium har gått betydligt sämre än vad som tidigare varit känt. 

Efter New York Times avslöjande på söndagen ökar pressen på Donald Trumps redan hårt pressade omvalskampanj.

Foto:Andrew Harnik

Donald Trump är den enda presidentkandidat i modern tid som inte offentliggjort sina deklarationer. Inte heller som president har han varit lika transparent som sina föregångare när det gäller inkomster och skatteinbetalningar. Tvärtom har han kämpat emot både domstolar och kongressen som försökt att få fram deklarationerna. 

Elaka tungor har hävdat att den tidigare fastighetsmagnaten måste ha något att dölja.

De tycks ha haft rätt. 

För Donald Trump betalade endast 750 dollar i inkomstskatt per år under 2016 respektive 2017, motsvarande 6750 kronor. Innan dess betalade han ingen inkomstskatt alls under tio av de senaste 15 åren, på grund av de stora förluster som hans bolag gjorde.

Uppgifterna publicerades i en omfattande artikel i New York Times på söndagskvällen, efter att tidningen fått tillgång till Donald Trumps deklarationer under mer än 20 år. 

Bilden som målas upp i artikeln är inte smickrande, varken av presidenten, som framställs som skattesmitare, eller av hans fastighetsimperium, som gått allt sämre under åren. Enbart hans golfbanor har exempelvis gått med 315,6 miljoner dollar i förlust sedan år 2000, motsvarande 2,84 miljarder kronor. 

Olagligt är det visserligen inte att kvitta förluster mot intäkter på det sätt som Donald Trump har gjort. Men uppgifterna om hans inkomstskatter ser inte bra ut moraliskt för en politiker som konsekvent hävdat att han står på ”den amerikanska arbetarens” sida. Exempelvis var omsorgen om arbetarna ett av Donald Trumps huvudargument för att riva upp Nafta-avtalet med Kanada och Mexiko och för att gå till handelskrig med Kina.

Stödet från den vita arbetarklassen på landsbygden i mellanvästern var också en av de avgörande faktorerna bakom Donald Trumps valvinst 2016. 

President Trump svarade omedelbart och ursinnigt på publiceringen på söndagskvällen. På en presskonferens förnekade han uppgifterna om skatteinbetalningarna och anklagade New York Times för att rapportera falska nyheter, ”fake news”. 

”Jag betalade mycket, och jag betalade mycket inkomstskatt till delstaten New York”, sa han. 

Hans bolagsadvokat hade i förväg fått möjlighet att gå igenom uppgifterna. Men Trump Organization har inte kunnat presentera några argument som motsäger tidningens fakta.

Uppgifterna går stick i stäv med Donald Trumps image som framgångsrik affärsman. En majoritet av amerikanerna har över tid haft större förtroende för hans förmåga att sköta landets ekonomi än de har haft för Joe Biden, enligt opinionsmätningarna. 

Men granskningen visar tvärtom att presidentens ekonomi är allt annat än välmående. Läget ser dessutom ut att kunna bli än mer allvarligt under kommande år då personliga skulder på totalt 300 miljoner dollar förfaller, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Utöver det riskerar Donald Trump en saftig nota på motsvarande 900 miljoner kronor om han förlorar en pågående tvist med Skatteverket om skatteåterbäring som han tagit emot. 

På presskonferensen på söndagen sa Donald Trump att Skattemyndigheten behandlar honom ”väldigt, väldigt dåligt”, och att det är deras fel att han inte offentliggjort sina deklarationer. Så snart myndigheten är klar med sin revision kommer han dock ”stolt visa sina deklarationer”.

Avslöjandet kommer i ett kritiskt skede av valrörelsen, bara fem veckor innan valdagen. Uppgifterna om presidentens haltande ekonomi trendade på Twitter under hashtaggen ”Trump is broke”, det vill säga ”Trump är pank”. 

Presidenten har redan uppförsbacke i opinionsmätningarna jämfört med utmanaren, Joe Biden, som direkt hängde på drevet. Redan på måndagsmorgonen publicerade Biden-kampanjen en reklamfilm som spreds över sociala medier, som jämför presidentens inkomstskattesats med vad bland andra grundskolelärare normalt betalar under ett år: 7239 dollar, motsvarande 65 151 kronor. 

Demokraternas kandidat väntas också använda de nya uppgifterna under tisdagens debatt. 

”Det är ett tecken på President Trumps förakt för USA:s arbetande familjer att han under flera år utnyttjat skattesystemet, samtidigt som han genomförde Republikanernas skattereform som gynnat de rikaste”, skrev Demokraternas talman, Nancy Pelosi, i ett uttalande på söndagskvällen.  

Men experter tror inte att avslöjandet kommer att ha någon stor påverkan på utgången i valet. 

”Avslöjandet om Donald Trumps skatter kommer inte påverka hängivenheten bland hans kärnväljare, som kommer fortsätta att stödja honom oavsett vad som kommer fram”, säger Alastair Newton, mångårig politisk analytiker och före detta brittisk diplomat, till Di. 

”Möjligen kommer det knuffa över en del osäkra väljare till Joe Biden. Men mer troligt är att uppgifterna tappas bort i nyhetsflödet framöver.”

New York Times har dock utlovat fler artiklar i ämnet under kommande veckor.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?