Annons

New York: Svajig start i korten

Terminerna för USA-börserna noterades marginellt över nollstrecket inför onsdagens handelsstart, efter att två dagars nedgångar i S&P 500-indexet signalerat ett hack i den positiva trendkurvan.

Investerare tog också fasta på sysselsättningsstatistiken från ADP Employer Services, som presenterades före börsöppningen. Den starka siffran kan ge viss vägledning inför fredagens officiella jobbrapport.

Eftersom marknadsaktörerna redan prisat in en hög sannolikhet för att Federal Reserve höjer räntan nästa vecka, ledde statistiken inte till någon större reaktion i börsterminerna. Marknadsräntorna tickade upp ett par punkter.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex, S&P 500-terminen och tekniktunga Nasdaq 100 stigit med 0,1-0,2 procent, jämfört med tisdagens stängning.

På tisdagen var stämningen på Wall Street håglös och alla ledande index stängde på måttliga minus. Donald Trump twittrade ut nya löften om lägre medicinkostnader för folket, vilket satte press på läkemedels- och bioteknikaktier.

I onsdagens Asienhandel sågs inga större rörelser och indexen stängde på båda sidor om nollstrecket - Tokyo på minus och Hongkong på plus. De flesta större Europabörser steg under onsdagen med undantag för London.

Oljepriset backade och WTI-terminen noterades under 53 dollar. Onsdagens officiella lagerstatistik från USA, som presenteras klockan 16.30, väntas visa på en lagerökning för nionde veckan i rad.

På makrofronten visade ADP:s rapport att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 298.000 personer i februari. Det var klart högre än marknadsaktörernas förväntningar om en ökning på 189.000 personer, enligt Bloomberg News enkät.

Konsensusprognosen inför fredagens officiella arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 190.000 i februari jämfört med månaden före och där den privata sektorn spås stå för hela ökningen.

Bland enskilda aktier i den amerikanska förhandeln rasade detaljhandelsbolaget Express drygt 11 procent, efter att ha kommit med en svag prognos för det första kvartalet och en dålig rapport för det fjärde kvartalet.

Caterpillar, som bland annat är verksamt inom anläggningsmaskiner och är en konkurrent till AB Volvo, gick ned drygt 2 procent. Enligt New York Times anklagas bolaget i en myndighetsrapport för skatte- och bokföringsbrott. I förra veckan blev det känt myndigheter genomfört razzior mot bolagets kontor.

Innehåll från PreemAnnons

Så ska Preem ställa om till 2035

Preem ställer om sin verksamhet till 2035. Målet är att företagets direkta utsläpp ska minska med över 2,1 miljoner ton koldioxid fram till 2035. 

– Vi ska vara med och bidra till att Sverige når sina klimatmål, samtidigt som vi bidrar till att säkerställa en förnybar drivmedelsförsörjning i hela landet, säger Magnus Heimburg, VD och koncernchef på Preem.

Preem är Sveriges största drivmedelsbolag och har två raffinaderier, i Lysekil och Göteborg, med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter per år.

Samtidigt tillhör Preem de företag som just nu släpper ut mest koldioxid i landet, både i den egna produktionen men också i nästa steg, i användarledet, då kunder använder drivmedel från Preem i sina fordon.

Nu ska Preem ställa om sin verksamhet. 

Preem arbetar brett för sin omställning mot förnybara drivmedel. I ett första steg handlar det om att byta ut den fossila oljan som används i produktionen mot förnybara alternativ som tallolja, återvunnen frityrolja och animaliska fettrester.

I produktionen används i dag stora mängder vätgas, som har sin källa i fossil gas. Denna kan bytas ut till förmån för fossilfri vätgas från havsbaserad vindkraft. 

Preem ökar också sitt engagemang för att fånga in koldioxid med så kallad CCS-teknik, Carbon Capture and Storage. 

– När CCS kombineras med utsläpp från förnybar produktion innebär det i praktiken en reducering av koldioxidhalterna i atmosfären. Genom att driva verksamheten mot negativa utsläpp kan våra kommande bioraffinaderier bli utsläppssänkor, förklarar Magnus Heimburg.

Men att helt sluta producera flytande drivmedel är inget alternativ.

– Det kommer att finnas personbilar och lastbilar med förbränningsmotor år 2035. Dessa behöver hållbara drivmedel och det vill vi bidra med. Därtill kommer andra marknader där efterfrågan kommer fortsätta att vara stor, såsom sjöfarten och inte minst flyget, säger han.

Preems omställning minskar utsläppen rejält

Preems anläggning i Göteborg har redan genomgått flera ombyggnationer för att öka produktionskapaciteten av förnybara drivmedel.

För omställningen av raffinaderiet i Lysekil har Preem beviljats tre miljarder kronor i lån från Svensk Exportkredit. 

Projektet ska stå klart i slutet av 2023 och produktionen planeras starta i början av 2024. 

Ombyggnationen beräknas minska utsläppen i hela värdekedjan med ungefär 1,7 miljoner ton koldioxid per år. Den största minskningen kommer att ske inom vägtrafiken, motsvarande årliga utsläpp från cirka 500 000 personbilar.

En ny rapport från Hagainitiativet visar att Preems klimatmål skulle innebära att företagets direkta utsläpp minskar med över 2,1 miljoner ton. Enligt rapporten är detta mer än någon annan aktör i Sverige. 

Läs mer på: www.preem.se 

 

Mer från Preem

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Preem och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera