New York: Svagt uppåt med banker i täten

Efter ett par dagar av nedgång steg amerikanska aktier försiktigt på onsdagen.

Sysselsättningsdata visade att det under förra månaden gjordes fler anställningar än på nästan tre år. I privat sektor ökade antalet sysselsatta med nästan 300.000 personer under februari, medan marknaden räknat med en ökning på 189.000.

Finansaktier gick hyggligt i den inledande handeln och sektorn handlades upp 0,4 procent inom S&P 500. Räntestyrda sektorer som fastigheter tappade, då amerikanska långräntor steg markant.

Omkring klockan 17.20 var Dow Jones industriindex oförändrat på 20.922. S&P500 steg 0,1 procent till 2.371 medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex gick bättre och stärktes 0,4 procent till 5.856.

"Detta är antagligen bara en korrektion, snarare än början på slutet. De globala drivkrafterna finns fortfarande kvar med tecken på styrka både i den amerikanska och den kinesiska ekonomin", sade Michael McCarthy, chefsstrateg vid CMC Markets, till Bloomberg News.

Bellicum Pharmaceuticals har tagits upp till bevakning med rekommendationen outperform av Wells Fargo. Aktien fick en ordentlig skjuts och lyfte hela 19 procent.

Lending Club, en relativ tungviktare inom nischen lån mellan privatpersoner (så kallade p2p-lån), steg drygt 6 procent vilket var den största dagsuppgången för aktien sedan i slutet av januari. Aktien var också flitigt omtalad på mikrobloggen Twitter.

Den omsusade nykomlingen Snap, bolaget bakom fotoappen Snapchat, har haft volatila dagar sedan börsdebuten i torsdags. På onsdagen var utvecklingen lugnare än den varit hittills med en uppgång på cirka 2,5 procent till 22 dollar jämnt. Teckningskursen var 17 dollar.

Klädkedjan Urban Outfitters har fallit kraftigt de senaste månaderna och jämfört med i mitten av november är kursfallet hela 39 procent. På onsdagen var det dags för rapport och resultatet var sämre än befarat, vilket tillsammans med en sänkt rekommendation från William Blair (från outperform till market perform) blev dagens nedgång nära 5 procent.

Amerikanska råoljelager ökade med 8,2 miljoner fat under förra veckan, en större ökning än de 1,3 miljoner fat analytikerna räknat med. Råoljepriset hade redan tidigare fallit tillbaka och WTI-oljan handlades till omkring 52:20 dollar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 5 punkter till 2,57 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?