Annons

New York: Nytt rekord för Dow Jones

De amerikanska börserna stängde onsdagshandeln på plus med främst konjunkturkänsligt i topp. Tro på starkare ekonomisk tillväxt med Donald Trump som president lockade in köpare.

Bild:AP

Under onsdagen sprängde Dow Jones genom 20.000-strecket för första gången.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex upp 0,8 procent till nivån 20.068 vilket var ett nytt stängningsrekord för indexet. S&P 500 steg 0,8 procent till 2.298 och Nasdaqs kompositindex hade stigit 1 procent till 5.656.

"Marknaden har väntat på Donald Trumps förslag om infrastruktursatsningar, nu har han äntligen avslöjat några detaljer. Presidenten har gett klartecken att gå vidare med bygget av oljeledningarna i North Dakota vilket lär skapa tusentals jobb", skrev Naeem Aslam, marknadsanalytiker vid Think Markets, i en kommentar.

Donald Trumps policyutsikter har den senaste tiden fått ett blandat mottagande av investerare som varit fångade mellan utsikterna för finanspolitiska stimulanser och risken kopplat till protektionism.

Den nya presidenten har bland annat undertecknat en order om att USA ska lämna handelsavtalet TPP och på onsdagen undertecknades ordrar mot immigrationen, bland annat de första stegen mot att bygga en mur mot Mexiko och kraftigt begränsa flyktingars möjligheter att komma in i USA.

Enligt ekonomer tillfrågade av Bloomberg News väntas amerikanskt BNP stiga med 2,3 procent under 2017 upp från 1,6 procent i fjol. Vidare väntas februari och mars bli nyckelmånader för världens börser då rapporterna för det fjärde kvartalet ska synas.

På det temat backade gruvbolaget Freeport McMoran 3 procent efter sin kvartalsrapport med lägre resultat än analytikernas förväntningar. Aktien är en av årets stora vinnare i spåren av högre kopparpris samt tro på ökad efterfrågan från Kina.

ABB-konkurrenten Rockwell Automation, som överträffade förväntningarna och höjde prognosen, belönades med en kursuppgång på drygt 7 procent. Även flygplanstillverkaren Boeing noterades upp efter bättre resultat än väntat.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 5 punkter till 2,51 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?