1515

New York: Lugn börsöppning i korten

Terminerna för de stora börsindexen i USA indikerar en inledning runt oförändrade nivåer med dragning mot plus på fredagen, dagen efter "supertorsdagen" med brittiskt parlamentsval som blev ett nederlag för premiärminister Theresa May, räntebesked från ECB och utfrågning av förre FBI-chefen James Comey i USA.

De stora Europabörserna har gått upp något på fredagen, runt 0,3-0,5 procent på eftermiddagen. Londonbörsen har fått stöd av att brittiska pundet hamnat under press efter det överraskande valresultatet och även euron har tappat mot dollarn.

Analytiker pekar på att valet i Storbritannien egentligen har ganska liten faktisk påverkan på de amerikanska finansmarknaderna och att fokus nu snabbt vänds mot Feds räntemöte nästa vecka.

"USA har sina egna stora problem för närvarande, det vill säga Comey-/Trump/Rysslands-skandalen och nästa veckas eventuella räntehöjning från Fed, så reaktionen på Theresa Mays misslyckade försök att nå egen majoritet är ganska begränsad", skrev Connor Campbell, analytiker på Spreadex, i en kommentar enligt Marketwatch.com.

Strax före klockan 15 hade terminerna för Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaq 100 samtliga stigit 0,1 procent jämfört med torsdagens stängning.

På torsdagen fortsatte USA-börserna att handlas på i stort sett oförändrade, eller något högre, nivåer. Marknaden verkade ta James Comeys vittnesmål med lugn.

På råvarumarknaden ligger oljepriset på aningen minus och basmetallerna, undantaget tennpriset, på plus.

Bland enskilda aktier sjönk brittiska banker noterade även i USA i den amerikanska förhandeln, i linje med utvecklingen på Londonbörsen. Chiptillverkaren Nvidia fortsatte upp ytterligare ett par procent efter att ha nått rekordhögsta på torsdagen i spåren av en riktkurshöjning från Citi.

Dupont Fabros Technology rusade efter uppgifter om uppköp.

På fredagens tunna makroagenda i USA finns grossistlager för april klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?