1515

New York: Fed-besked lyfte börsen

USA-börserna utökade sin uppgång på onsdagen efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve som väntat höjt sin styrränta med 0,25 procentenheter till intervallet 0,75-1,00 procent.

Vidare indikerar centralbanken alltjämt att tre räntehöjningar är att vänta under 2017, alltså ytterligare två i år efter onsdagens höjning. För 2018 flaggar centralbanken fortfarande för tre räntehöjningar.

Dow Jones Industrial Average slutade upp 0,5 procent till nivån 20.950. Indexet S&P 500 steg 0,8 procent till 2.385 och Nasdaq Composite klättrade 0,7 procent till 5.900.

Den amerikanska tioåriga obligationen var ned 10 punkter till 2,50 procent och dollarn försvagades mot euron efter centralbanksbeskedet.

Sektormässigt var energisektorn vinnare efter att oljepriset studsat tillbaka efter tisdagens fall. Även fastigheter och cyklist tillhörde sektortoppen. Sämst gick det för banker som tappade i spåren av sjunkande marknadsräntor.

Inom oljesektorn stärktes servicebolag som Baker Hughes och Halliburton med 2,2 respektive 3,5 procent. Bland produktionsbolagen var Murphy Oil upp över 3 procent och Southwestern Energy klättrade närmare 6 procent.

Bankerna hamnade alltså i motvind efter Fed-beskedet. Citigroup sjönk 1 procent medan Bank of America backade 0,6 procent.

Bland enskilda bolag märktes finansinformationsföretaget MSCI som var upp över 10 procent i den inledande handeln till runt 107 dollar. Enligt den brittiska tidningen Evening Standard ska bolaget ha förkastat ett uppköpsbud på 120 dollar från S&P Global. Dock dementerade MSCI tidningsuppgifterna och aktien sjönk tillbaka till under 100 dollar och stannade strax över 99 dollar, drygt 3 procents uppgång för dagen

Förpackningsproduktbolaget Ardagh Group stod tveklöst för en fin börsdebut och steg närmare 21 procent jämfört med teckningskursen.


Innehåll från Visiba CareAnnons

Upphandling av IT måste moderniseras

Foto:Anna Sigvardsson Höglund © 2020 Visiba Group AB

Pandemin har varit en stark innovationsdrivare av digitala systemlösningar för vården. För Sverige finns nu chansen att ta täten internationellt inom digitaliseringen av vården. Men, för att lyckas krävs ett nytt synsätt på upphandling och förvaltning av IT-system.

Med visionen att ”det ska vara lika enkelt att boka en tid hos vårdcentralen som det är att boka ett flyg till Thailand” grundades Visiba Care 2014. Bolaget var en av de första leverantörerna av system för säkra digitala vårdmöten i Sverige.

– Vi har arbetat för att driva på nytänkandet inom branschen och att möjliggöra nya lösningar. Utvecklingen har gått fort – från enskilda videomöten till att vi i dag kan erbjuda system för hela vårdkedjan och knyta ihop primärvården med specialistavdelningar, säger Johan Gustafsson, vd på Visiba Care. Han fortsätter:

– Under pandemin har vi tydligt sett hur utvecklingstakten har ökat. I primärvården har man genomfört tester med AI-motorer – teknik det har pratats om i några år, men som nu börjat implementeras.

Sverige har goda förutsättningar

Sverige låg i framkant inom digitaliseringen av vården redan innan pandemin, något som är en fördel även framöver när vi har covid-19 bakom oss.

– Mycket tyder på att länder som hade kommit långt med digitaliseringen har fått en extra skjuts av pandemin och Sverige sitter i en väldigt gynnsam position för att driva på utvecklingen. Videomöten är bara början – den stora effekten kommer när vi drar nytta digitaliseringens möjligheter och förändrar hur vård levereras, säger Peter Tyreholt, Chief Product Owner på Visiba Care.

Gamla modeller behöver förnyas

För att lyckas behöver dock synen på IT-system i offentlig sektor moderniseras.

– På Visiba Care släpper vi nya uppdateringar ungefär var tredje vecka. I det tempot är förvaltningsmodeller som bygger på att man köper en färdig produkt, med en förväntad livslängd om tre till fem år, inte applicerbar. Upphandling och förvaltning måste utgå från att systemet ständigt uppdateras med nya funktioner, säger Peter Tyreholt och avslutar:

– Det är inte heller hållbart med långa kravlistor för en skräddarsydd lösning. För när upphandling, utveckling och utrullning av ett system väl är gjord har det gått flera år och kravspecifikationen har blivit inaktuell. Upphandlingar måste utgå från en tydlig problemformulering och målbild. Då får man en bättre produkt med större värde för organisationen.

Om Visiba Care
Visiba Cares digitala vårdplattform används idag inom en stor bredd av vårdverksamheter, från kommunal vård- och omsorg till regional vård. Företaget grundades 2014 och är idag ledande i Norden.

Läs mer på www.visibacare.com

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?